Budući terminal za gas u Grčkoj za dugoročnu energetsku nezavisnost Balkana

lng terminal grčka
lng terminal grčka

Foto: unsplash/Erlend Ekseth

Premijer Severne Makdonije Dimitar Kovačevski izjavio je u Grčkoj da je početak izgradnje terminala za tečni prirodan gas (LNG) u severoistočnom grčkom lučkom gradu Aleksandrupolisu, “istorijski događaj za zemlje u regionu” Balkana.

On je istakao da je to “projekat za dugoročnu energetsku nezavisnost i stabilno i kontinuirano snabdevanje tim energentom u jednom izuzetno kritičnom vremenu”.

– Zajedno s elektranom na gas, kao drugom fazom tog velikog projekta, obezbeđuju se i elektroenergetski kapaciteti sa najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju i snabdevanje strujom. To znači obezbeđivanje kapaciteta u elektroenergetskom sistemu u regionu za stabilno snabdevanje električnom energijom – rekao je Kovačevski.

Početku izgradnje su prisustvovali Kovačevski, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Aleksandrar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Po rečima Kovačevskog, Severna Makedonija u tom projektu učestvuje ugovorom o rezervaciji dela kapaciteta za tečni gas iz budućeg terminala Aleksandrupolis, a u toku su pripreme da se ona direktno uključi u izgradnju gasovoda koji će njegovu zemlju povezati sa tim važnim energetskim kapacitetom.

– Interkonektorom u Grčkoj, koji je u fazi realizacije, završavamo svu neophodnu infrastrukturu za završetak sekundarne gasne mreže koja će gas dovoditi do Severne Makedonije – rekao je Kovačevski.

Kako je istakao, gasni terminal Aleksandrupolis je od velikog značaja za region radi diversifikacije i veće sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom otvaranjem dodatnog gasnog koridora.

– Južni koridor smanjuje zavisnost od dosad jedinog ruskog kanala za snabdevanje gasom. Konkretno, ovim projektom, umesto da imamo samo jedan izvor gasa u našoj zemlji, sada je prilika za ulazak i snabdevanje iz mnogo različitih izvora – iz SAD, s Bliskog istoka i drugih zemalja. To znači bezbedno i sigurno snabdevanje prirodnim gasom od različitih dobavljača i diversifikaciju izvora koji će našu zemlju učiniti energetski nezavisnom – rekao je Kovačevski.

Istakao je da je budući terminal za tečni prirodni gas od velikog značaja za razvoj energetskog sektora u regionu kroz energetsko povezivanje zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, i korak ka povezivanju energetskih sistema i daljoj integraciji energetskog tržišta širom regiona.

– Realizacijom ovog projekta otvaraju se potencijali za ulaganje u izgradnju drugih energetskih objekata i unapređenje ukupne konkurentnosti regiona – rekao je on i istakao je da učešće u tom mega projektu “predstavlja privilegiju” za Severnu Makedoniju da bude partner u realizaciji strateških energetskih interesa Evropske unije.

– Želim da poručim svim građanima Severne Makedonije, ali i građanima regiona, da su ovo krizna vremena, da mi kao predsednici vlada i predsednik Srbije, da mi svi ovde, poručujemo da u teškim vremenima prijatelji i komšije treba da pomažu jedni drugima – izjavio je severnomakedonski premijer.

– Izražavam veliko zadovoljstvo zbog veoma čestih kontakata koje sam svakodnevno imao s predsednikom Vučićem i s premijerom Micotakisom radi obezbeđivanja neophodne energije tokom zime, ali i radi nesmetanog snabdevanja, transporta i trgovine hranom između naše tri zemlje – rekao je Kovačevski.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300