Budući terminal za gas u Grčkoj za dugoročnu energetsku nezavisnost Balkana

lng terminal grčka
Budući terminal za gas u Grčkoj za dugoročnu energetsku nezavisnost Balkana

Foto: unsplash/Erlend Ekseth

Premijer Severne Makdonije Dimitar Kovačevski izjavio je u Grčkoj da je početak izgradnje terminala za tečni prirodan gas (LNG) u severoistočnom grčkom lučkom gradu Aleksandrupolisu, “istorijski događaj za zemlje u regionu” Balkana.

On je istakao da je to “projekat za dugoročnu energetsku nezavisnost i stabilno i kontinuirano snabdevanje tim energentom u jednom izuzetno kritičnom vremenu”.

– Zajedno s elektranom na gas, kao drugom fazom tog velikog projekta, obezbeđuju se i elektroenergetski kapaciteti sa najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju i snabdevanje strujom. To znači obezbeđivanje kapaciteta u elektroenergetskom sistemu u regionu za stabilno snabdevanje električnom energijom – rekao je Kovačevski.

Početku izgradnje su prisustvovali Kovačevski, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Aleksandrar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Po rečima Kovačevskog, Severna Makedonija u tom projektu učestvuje ugovorom o rezervaciji dela kapaciteta za tečni gas iz budućeg terminala Aleksandrupolis, a u toku su pripreme da se ona direktno uključi u izgradnju gasovoda koji će njegovu zemlju povezati sa tim važnim energetskim kapacitetom.

– Interkonektorom u Grčkoj, koji je u fazi realizacije, završavamo svu neophodnu infrastrukturu za završetak sekundarne gasne mreže koja će gas dovoditi do Severne Makedonije – rekao je Kovačevski.

Kako je istakao, gasni terminal Aleksandrupolis je od velikog značaja za region radi diversifikacije i veće sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom otvaranjem dodatnog gasnog koridora.

– Južni koridor smanjuje zavisnost od dosad jedinog ruskog kanala za snabdevanje gasom. Konkretno, ovim projektom, umesto da imamo samo jedan izvor gasa u našoj zemlji, sada je prilika za ulazak i snabdevanje iz mnogo različitih izvora – iz SAD, s Bliskog istoka i drugih zemalja. To znači bezbedno i sigurno snabdevanje prirodnim gasom od različitih dobavljača i diversifikaciju izvora koji će našu zemlju učiniti energetski nezavisnom – rekao je Kovačevski.

Istakao je da je budući terminal za tečni prirodni gas od velikog značaja za razvoj energetskog sektora u regionu kroz energetsko povezivanje zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, i korak ka povezivanju energetskih sistema i daljoj integraciji energetskog tržišta širom regiona.

– Realizacijom ovog projekta otvaraju se potencijali za ulaganje u izgradnju drugih energetskih objekata i unapređenje ukupne konkurentnosti regiona – rekao je on i istakao je da učešće u tom mega projektu “predstavlja privilegiju” za Severnu Makedoniju da bude partner u realizaciji strateških energetskih interesa Evropske unije.

– Želim da poručim svim građanima Severne Makedonije, ali i građanima regiona, da su ovo krizna vremena, da mi kao predsednici vlada i predsednik Srbije, da mi svi ovde, poručujemo da u teškim vremenima prijatelji i komšije treba da pomažu jedni drugima – izjavio je severnomakedonski premijer.

– Izražavam veliko zadovoljstvo zbog veoma čestih kontakata koje sam svakodnevno imao s predsednikom Vučićem i s premijerom Micotakisom radi obezbeđivanja neophodne energije tokom zime, ali i radi nesmetanog snabdevanja, transporta i trgovine hranom između naše tri zemlje – rekao je Kovačevski.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama