Pančićeva omorika uspela da se obnovi i nakon požara

panciceva omorika
panciceva omorika_2

Foto: nptara.rs

Prošlo je godinu dana od kada Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske uz podršku devet partnerskih organizacija realizuje projekat ”Podrška restauraciji i konzervaciji najstarije evropske vrste drveća Pančićeve omorike”, sa deset oglednih površina u podrinjskom području Republike Srpske i Srbije, a pojedini rezultati već su vidljivi. Ima lokaliteta gde je zabeležen podmladak Pančićeve omorike, izveštavaju o tome u JP ”Nacionalni park Tara”, s planine na kojoj je ovaj redak četinar Josif Pančić otkrio 1875. godine.

S tim što su prvu godinu primene ovog projekta (odobrenog od švajcarske fondacije”’Franklinia”) obeležili požari upravo na najvrednijim staništima Pančićeve omorike.

Prema dosadašnjim naučnim saznanjima, ova omorika uspeva da opstane samo na ekstremnim staništima gde drugim konkurentskim vrstama drveća ponestaje snage za obnovu i razvoj. Iako je bilo strašno gledati kako u plamenu nestaju predivna staništa omorike, smatra se da će kataklizmični uslovi koji su nastali nakon požara stvoriti optimalne stanišne preduslove za prirodnu obnovu Pančićeve omorike na ovim lokalitetima.

U dva navrata krajem 2021. godine projektni tim, na čelu sa ekspertima Milanom Matarugom i Đorđijem Milanovićem, je obišao odabrane sastojine Pančićeve omorike i postavio 7 oglednih ploha (po dve ogledne plohe u okolini Višegrada na lokalitetima Gostilja i Veliki Stolac; dve ogledne plohe u okolini Rogatice, lokalitet Tesla; jedna ogledna ploha u NP „Tara“, Bajina Bašta, na lokalitetu Trenice). Postavljeni instrumenti imaju cilj da mere temperaturu i vlažnost zemljišta i vazduha. Pored toga pri svakom terenskom obilasku prebrojano je i opisano stanje vegetacije, stabala i podmlatka na oglednim plohama, a sve sa ciljem dugoročnog praćenja, saopšio je JP “Nacionalni park Tara”.

panciceva omorika franklina

Foto: nptara.rs

Krajem jula 2022. godine projektni tim je obišao postojeće ogledne plohe, preuzeo prikupljene podatke i postavio dodatne instrumente. Takođe, su postavljene i tri dodatne ogledne plohe u NP „Tara“, jedna na lokalitetu Trenice i dve na lokalitetu Studenac. Time je ukupan broj oglednih ploha zaokružen na deset, od čega je šest u Bosni i Hercegovini (Republika Srpska) i četiri u Republici Srbiji.

Nakon prošlogodišnjih požara ove godine je zabeležen znatno veći broj suvih i oborenih stabala, ali je na pojedinim lokalitetima takođe zabeležen i podmladak Pančićeve omorike.

Rad na terenu su organizovali voditelji projekta ZZKIPNRS (Ana Ćurić, Dragan Kovačević, Darko Jovanić), uz podršku eksperata (Milan Mataruga, Đorđije Milanović) i Centra za životnu sredinu (Aleksandra-Anja Dragomirović). Terenski rad je realizovan uz podršku partnerskih preduzeća i institucija na čijem terenu se nalaze objekti istraživanja: JPŠ „Šume Republika Srpske“ i JP „Nacionalni park Tara“.

U narednom periodu će se pristupiti obradi prikupljenih podataka te kroz naredne dve godine trajanja projekta nastaviti pratiti i analizirati stanje i raditi na povezivanju upravljača staništa Pančićeve omorike, razmeni znanja i preporuka za dugoročno održivo upravljanje ovom vrednom drvenastom vrstom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje