Osnovana Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije

Ministarstvo rudarstva i energetike
Osnovana Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije

Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije kao novo strukovno udruženje, čije je osnivanje predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a na predlog potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike, prof. dr Zorane Mihajlović, osnovana je danas stupanjem na snagu Statuta Komore, saopštilo je Ministarstvo.

Statutom, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo rudarstva i energetike, predviđeno je osnivanje pet regionalnih centara (Beograd, Novi Sad, Loznica, Kraljevo i Bor) koji predstavljaju i najznačajnije središte rudarskih aktivnosti u Srbiji.

Kroz svoje organe (Skupštinu, Upravni odbor, Nadzorni odbor), koji će biti izabrani u narednom periodu, Komora će štititi interese rudarskih i geoloških inženjera i dati svoj doprinos u kreiranju mineralne politike, plana razvoja geoloških istraživanja i rudarske industrije.

Jedna od najvažnijih zadataka Komore, predviđena zakonom, jeste utvrđivanje ispunjenosti uslova i izdavanje licenci inženjerima u oblasti rudarstva i geoloških istraživanja.

Pored izdavanja licenci, komora će voditi evidenciju licenciranih inženjera i biti mesto na kojem će inženjeri, naročito mladi, moći kontinuirano da se usavršavaju.

Jedna od važnih uloga novog strukovnog udruženja biće podizanje rudarske i geološke profesije u Srbiji na viši nivo, što podrazumeva i poštovanje visokih profesionalnih standarda u obavljanju poslova u oblasti rudarstva i geologije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama