Osnovana Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije

Ministarstvo rudarstva i energetike
ministarstvo_rudarstva_energetike

Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije kao novo strukovno udruženje, čije je osnivanje predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a na predlog potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike, prof. dr Zorane Mihajlović, osnovana je danas stupanjem na snagu Statuta Komore, saopštilo je Ministarstvo.

Statutom, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo rudarstva i energetike, predviđeno je osnivanje pet regionalnih centara (Beograd, Novi Sad, Loznica, Kraljevo i Bor) koji predstavljaju i najznačajnije središte rudarskih aktivnosti u Srbiji.

Kroz svoje organe (Skupštinu, Upravni odbor, Nadzorni odbor), koji će biti izabrani u narednom periodu, Komora će štititi interese rudarskih i geoloških inženjera i dati svoj doprinos u kreiranju mineralne politike, plana razvoja geoloških istraživanja i rudarske industrije.

Jedna od najvažnijih zadataka Komore, predviđena zakonom, jeste utvrđivanje ispunjenosti uslova i izdavanje licenci inženjerima u oblasti rudarstva i geoloških istraživanja.

Pored izdavanja licenci, komora će voditi evidenciju licenciranih inženjera i biti mesto na kojem će inženjeri, naročito mladi, moći kontinuirano da se usavršavaju.

Jedna od važnih uloga novog strukovnog udruženja biće podizanje rudarske i geološke profesije u Srbiji na viši nivo, što podrazumeva i poštovanje visokih profesionalnih standarda u obavljanju poslova u oblasti rudarstva i geologije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300