Omogućen izvoz meda u Kinu

med
med

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković potpisala je danas u Ningbou u Kini protokole sa predstavnikom kineske carine Vang Lingđunom o izvozu meda i hrane za kućne ljubimce na kinesko tržište, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka Tanasković je ukazala da gotovo nikakav izvoz u Kini nije moguć bez takvih protokola i navela da sada postoje jasna pravila za izvoz ovih proizvoda što, kako kaže, našim privrednicima mnogo znači.

– Trgovinska razmena iz godine u godinu raste i Kina je definitivno spoljno-trgovinski veoma bitan partner kome ćemo se sve više okretati – rekla je Tanasković za Tanjug.

Tanasković je dodala da je ispregovaran i treći protokol za izvoz jabuke koji očekuje da ubrzo bude potpisan.

Ministarka je podsetila da je spoljnotrgovinska razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Narodne Republike Kine prošle godine dostigla vrednost od 55,5 miliona dolara.

Ranije danas, ministarka je, govoreći na panelu posvećenom dijalogu o carinama, inspekciji i karantinu, pozvala na unapređenje institucionalne saradnje i usaglašavanje potrebnih veterinarsko sanitarnih i fitosanitarnih uslova.

Tanasković je dodala i da očekuje da u što skorijem roku dođe do potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom, što bi doprinelo jačanju, kako je istakla, čeličnog prijateljstva dva naroda.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300