Od EU 650.000 EUR za unapređenje turizma i kulturnog nasleđa u Srbiji

selo_prolece

Projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam dodeliće više od 650.000 EUR bespovratnih sredstava iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije za projekte namenjene unapređenju turističke ponude i kulturnog nasleđa u sedam gradova i opština u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju.

Lokalne samouprave, nosioci projekata, su uložile najmanje 20% sopstvenih sredstava kao dodatno sufinansiranje za realizaciju projekata sa kojima su konkurisali, navodi se u saopštenju.

U Smederevu, sa nešto više od 65.000 evra biće omogućeno postavljanje Turističkog informacionog centra u Smederevskoj tvrđavi, koju godišnje poseti oko 40.000 turista.

Opština Majdanpek je najveći dobitnik sredstava Evropske unije na ovom konkursu, kao nosilac dva projekta ukupne vrednosti 175.000 evra.

Kroz jedan projekat vredan nešto više od 99.000 evra biće napravljena pešačka staza do Trajanove table, dok drugi projekat vredan oko 75.000 evra, predviđa uređenje otvorene turističke pijace u Donjem Milanovcu.

– U naredne dve godine, koliko je predviđeno da projekat traje, mi ćemo kroz konkurse slične ovom, dodeljivati bespovratna sredstva malim i porodičnim preduzetnicima u turističkom sektoru, mladim aktivistima i građanskim organizacijama, inovatorima i organizacijama koje se bave upravljanjem kulturnim nasleđem, promoterima turizma, regionalnim agencijama za razvoj, organizacijama koje se bave poslovnom podrškom razvoju i promociji turizma – rekao je Aleksander Bec, vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Za multi-partnerski projekat koji vodi Opština Negotin, uključeni su i Turistička organizacija Negotin, Muzej Krajine i Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije (RARIS).

– Projekat vredan više od 99.000 evra, predviđa izgradnju mokrog čvora u muzeju Mokranjčeva kuća, renoviranje Turističkog informacionog centra i unapređenje marketinga i promocije, kroz tradicionalne kanale i u digitalnom okruženju – navodi se u saopštenju.

Opština Golubac konkurisala je za adaptaciju Turističkog info centra i rekonstrukciju centralnog gradskog Trga, u vrednosti od nešto manje od 100.000 evra.

Nakon rekonstrukcije, tokom letnjih perioda na trgu će biti postavljena letnja prodajna izložba lokalnih poljoprivrednih i zanatskih radova, a u planu je i da se održavaju letnji festivali za decu kao i druge kulturne manifestacije.

bicikl_biciklizam

Opština Kladovo dobiće nešto više od 78.000 evra za lakši pristup tvrđavi Fetislam, kao i za povezivanje sa međunarodnim biciklističkim rutama Eurovelo 6 i 13.

Kroz projekat će biti napravljena i pešačka i biciklistička staza u šancu tvrđave koji okružuje ceo lokalitet, što će omogućiti bezbednije kretanje posetilaca.

Opština Veliko Gradište dobiće nešto manje od 56.000 evra za akciju nazvanu “KulTura na točkovima”, projekat koji se naslanja na njihove prethodne aktivnosti, a cilj mu je da promoviše i uspostavi integrisanu turističku ponudu za najmanje tri kulturno-istorijska spomenika u tom regionu – tvrđave Ram i Golubac i rimski kompleks Viminacijum.

Drugi deo projekta predviđa rekonstrukciju dela Eurovelo 6 međunarodne biciklističke rute, modernizaciju internet sajta lokalne turističke organizacije, kao i uvođenje integrisanog sistema rezervacija smeštaja i kategorizaciju Velikog Gradišta kao turističke destinacije.

Grad Zaječar će dobiti nešto više od 79.000 evra za završetak omladinskog kampa u spomen parku “Šuma Kraljevica”, u kome bi se ubuduće mogli smeštati učesnici različitih kulturnih, sportskih, obrazovnih, muzičkih, omladinskih i drugih manifestacija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300