Obnovljivi izvori menjaju ruska fosilna goriva – Na “WindEurope 2022” u Bilbau udruženo u ekspanziji ofšor vetroparkova

vetropark na moru

Foto: Unsplash/ Nicholas Doherty

Evropa danas želi još bržu ekspanziju obnovljivih izvora energije kao deo odgovora na krizu u Ukrajini. Naime, Evropska unija želi dodatnih 30 gigavata (GW) energije iz vetra do 2030. godine kako bi zamenila znatan deo uvoznih ruskih fosilnih goriva daleko pre kraja ove decenije, saopštio je WindEurope.

EU je već utvrdila ambiciozne ciljeve za ofšor vetroparkove, na koje se računa za 60 GW do 2030. i 300 GW do 2050. godine.

Izjava koju je danas potpisalo 25 članica na godišnjem događaju “WindEurope 2022” u Bilbau, izražava posvećenost vlada tih zemalja, operatora prenosnih sistema (TSO’s) i vetroindustrije da rade zajedno na ekspanziji ofšor vetroparkova u svim morskim basenima kako bi se ubrzala evropska energetska tranzicija, navodi se u saopštenju.

Vlade Španije, Nemačke, Belgije, Luksemburga, Velike Britanije i Estonije, zajedno sa operatorima prenosnih sistema National Grid Ventures, Elia, 50Hz, Tennet, LitGrid i predstavnicima industrije vetroenergije obavezale su se da će sarađivati i koordinisati mere podrške izgradnji ofšor vetroparkova.

– Ovo je kritičan trenutak za energetsku industriju u Evropi, uključujući i Veliku Britaniju i Norvešku. Potrebno nam je više ofšor energije vetra kako bismo ojačali bezbednost snabdevanja i nastavili dekarbonizaciju, a trebaju nam najnovije tehnologije poput hibridnih interkonektora kako bismo brže i jeftinije povezali energiju iz vetra. Ali možemo uspeti samo ako radimo zajedno. Ovo danas je fantastičan korak, jer potpisnici ove izjave zajedno poseduju resurse, ambiciju, iskustvo i sposobnost da to sve i ostvare na dobit svih Evropljana – rekla je predsednica Nacionalne elektroenergetske mreže Velike Britanije Cordi O’Hara.

Potpisnici su se obavezali da će zajedno raditi na tome da stvore vidljiv “cevovod” ofšor vetroenergetskih projekata i hibridnih interkonektora, kao i da će uklanjati regulatorne prepreke. Cilj im je da usklade tendere i identifikuju najbolje prakse u nacionalnim šemama podrške, uključujući i to da cena ne bude kriterijum. Takođe će sarađivati na određivanju novih oblasti za gradnju ofšor vetroparkova kao deo nacionalnog režima prostornog planiranja u morskom akvatorijumu.

Potpisnici žele da ustanove regulatorni okvir za ofšor vetroparkove i hibridne ofšor projekte kako bi osigurali dugoročno predvidljivu situaciju na tržištu i održive poslovne modele. To podrazumeva razvoj tržišnih aranžmana za hibridne ofšor projekte kojima se ravnopravno raspoređuju troškovi i benefiti između država, operatora prenosnih sistema i graditelja vetroparkova.

windeurope 2022_bilbao

Foto: Windeurope.org

Potpisnici će sarađivati na određivanju koji se hibridni projekti mogu brzo razviti. To će dovesti do efikasnije izgradnje infrastrukture, optimizacije korišćenja mora i zaštite morske sredine, dok će se pritisak na obalne zajednice smanjiti. I akcionari takođe podržavaju bolju koordinaciju u opšptem planiranju infrastrukture za ofšor vetroparkove, kao i izgradnju mreže i na moru i na kopnu.

U izjavi se takođe poziva na podizanje inovacija u tehnologijama na viši nivo koji bi omogućio bolju integraciju ofšor vetroparkova u elektroenergetsku mrežu, poput tehnologije interoperabilnosti visokonaponske jednosmerne struje, kaže se u saopštenju.

Potpisana izjava poziva Evropsku komisiju da podrži implementaciju svega navedenog u izjavi, koja je u skladu sa ciljevima određenim u Energetskoj strategiji EU za obnovljivu ofšor energiju, kao i odgovorom EU na krizu u Ukrajini.

– Evropa mora više nego ikad da se osloni na energiju vetra kako bi poboljšala energetsku bezbednost. Velika je stvar što vlade, TSO i igrači iz tog sektora idustrije žele da udvostruče ofšor vetroparkove da bi povećali energetsku bezbednost Evrope. Evropi je hitno potrebno da ima velike ofšor vetroparkove, koordinisan pristup planiranju elektroenergetske mreže i pravi regulatorni okvir za nove poslovne modele – rekao je Giles Dickson, generalni direktor WindEurope.

WindEurope je glas vetroindustrije i aktivno promoviše energiju vetra širom Evrope. Ima više od 400 članova iz celokupnog lanca vrednosti vetroenergije: proizvođače vetroturbina, dobavljače komponenti, elektromereža i graditelja vetroparkova, finansijskih institucija, istraživačkih instituta i nacionalnih udruženja za vetroenergiju.

***

Sve detalje možete pogledati u dokumentu Offshore-Wind-Bilbao-Statement_2022

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje