Novi Sad planira izgradnju botaničke bašte

kaktus_5

Gradska uprava Novog Sada započela je proceduru izgradnje botaničke bašte u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i trenutno traži projektanta za tehničku dokumentaciju i urbanistički projekat.

Ovo je prvi korak, koji prethodni samoj izgradnji bašte, planirane kao objekat od posebnog značaja za Novi Sad, piše portal 021.rs.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine projektante i geodete traži putem tendera. Od izabranih firmi traže se geodetski radovi, urbanistički projekat, dodatna istraživanja i elaborati i celokupna projektno-tehnička dokumentacija koja će poslužiti kao osnova za izgradnju botaničke bašte.

Pre izgradnje je potrebno upoznati teren i zaštiti spomenike kulture i prirode na ovom području uz severoistočni obod zone objekata odbrane Hornverka.

Ukupna površina buduće botaničke bašte je oko 4,2 hektara, a obuhvatiće tri celine: centar za posetioce, izložbeni deo i naučni deo bašte.

Centar za posetioce obuhvatiće prodaju karata, poslovni prostor, multimedijalnu salu, herbarijum, čitaonicu za stručne skupove i manji zatvoreni muzej.

Izložbeni deo će spajati dva ulaza u baštu i obuhvatiće različite biljne kolekcije, staklenu baštu, japanski vrt, platoe sa fontanama, skulpture…

U okviru naučnog dela biće laboratorije, pogoni za održavanje bašte, prodajno mesto sadnica, te manja staklena bašta.

Botanička bašta mora da bude prilagođena osobama s invaliditetom i roditeljima s decom.

Konačni urbanistički projekat naći će se na javnoj prezentaciji. Planirano je da se botanička bašta gradi fazno, a problem koji eventualno može da koči gradnju jesu nelegalno izgrađeni objekti u krajnjem zapadnom i istočnom delu, a gde treba rešiti imovinske odnose.

Rok za ishodovanje građevinske dozvole ne može da bude duži od 260 dana od dana zaključenja ugovora s izabranim projektantima. Ceo postupak gradnje bašte će, inače, nadgledati radna grupa za održivi razvoj grada.

Tender će biti otvoren do 15. novembra, a procenjena vrednost posla je 25 miliona dinara bez PDV.

Skupština grada je krajem maja usvojila odluku o pribavljanju parcela za izgradnju botaničke bašte u Petrovaradinu.

Izvor: 021.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje