Niški lovci uhvaćeni u krivolovu – nezakonit lov uz pomoć električnih vabilica za prepelice

prepelica
prepelica

Foto: pixabay/HarikalarDiyari

Tokom proteklog vikenda, aktivisti Tima za borbu protiv krivolova koji radi u okviru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) otkrili su nezakonit lov uz pomoć električnih vabilica u naselju Sečanica, nadomak Niša, saopštilo je DZPPS.

Nakon intervencije službenika policijske stanice Crveni krst, u prtljažniku jednog od četiri prisutna lovca pronađena je električna vabilica za prepelice, koja je iste noći snimljena kako radi u lovištu kojim gazduje Lovačko udruženje Niš.

Protiv četiri lovca koji su zatečeni u neposrednoj blizini vabilice i koji su izjavili da su znali da je vabilica radila čitave noći, podneta je prijava pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu kao i Šumarsko-lovnoj inspekciji.

Svake godine, krivolovci nezakonito ubiju između 50.000 – 80.000 prepelica, čime se pričinjava ogromna šteta kako lovištima, tako i biološkoj raznolikosti. Samo nekoliko dana pre novog slučaja kršenja zakona, Lovački savez Srbije apelovao je da se ne koriste električne vabilice, što je rezultovalo negodovanjem pojedinih nesavesnih lovaca.

Svako Osnovno javno tužilaštvo u Srbiji dobilo je napismeno obaveštenje o sumnji na masovan nezakonit lov, a o ovome je obaveštena i Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije.

Nezakonit lov uz pomoć sredstava za masovno uništavanje divljači predstavlja krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine. Kršenje Zakona o divljači i lovstvu i kršenje odredbi Krivičnog zakonika predstavljaju direktan napad na prirodu naše zemlje i naš biodiverzitet, navodi DZPPS.

Aktivisti Tima za borbu protiv krivolova DZPPS biće na terenu tokom čitavog avgusta i septembra te apeluju na građane da ukoliko imaju saznanja o upotrebi električnih vabilica ove slučajeve krivolova prijave policiji, Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na brojeve telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61 ili da se jave na FB stranicu Tima za borbu protiv krivolova.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300