Nastavak podrške zelenoj tranziciji u Srbiji: 1,6 miliona EUR za 23 inovativna rešenja

zelene javne nabavke
zelene javne nabavke

Foto: pixabay/ artsybee

U okviru inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je odabrao 23 najbolje nove inovacije za zelenu tranziciju srpske privrede i društva. One će biti realizovane zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije (EU) i Švajcarske u ukupnom iznosu od 1,6 miliona EUR, a doprineće smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i zagađenja životne sredine, posebno vazduha, kao i efikasnijem korišćenju prirodnih resursa. Inovacije su odabrane putem Javnog poziva za inovativna rešenja za zelenu tranziciju, a predložila su ih privatna i javna preduzeća, udruženja građana i naučne institucije, saopštio je UNDP.

– Sa nekoliko strategija i zakona u oblasti zaštite životne sredine u pripremi, više od 50 pilot inicijativa koje su sprovela mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije i lokalne samouprave širom Srbije, kao i ubrzavanjem aktivnosti kako bi se intenziviralo finansiranje zelenih projekata, možemo sa sigurnošću reći da je projekat EU za Zelenu agendu u Srbiju veoma uspešan. U narednim mesecima biće urađeno još više, jer je za klimatsku akciju i zaštitu životne sredine potrebna veća podrška, za dobrobit svih građana i građanki Srbije – poručio je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji.

– Švajcarska je veoma zadovoljna što je deo ove inicijative i što podržava inovacije koje imaju veliki potencijal za primenu u većem obimu. Repliciranje ovih inovativnih inicijativa bi u značajnoj meri pozitivno uticalo na životnu sredinu u Srbiji, što i nastojimo da postignemo u saradnji sa partnerima na ovom projektu – izjavio je Ričard Koli, šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske.

Tako na primer, regionalna deponija u Subotici će, zajedno sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, sprovesti istraživanje o kompostiranju pomoću otpadnog mulja, kako bi se iskoristile velike količine ove materije koja nastaje od otpadnih voda.

Kompanija “Greendecor” u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja “Siniša Stanković” razvija inovativne zelene krovove od biljaka koje su otporne na klimatske promene i pogodne za održavanje. Ovi krovovi mogu značajno povećati energetsku efikasnost zgrada i smanjiti zagađenje vazduha u gradovima.

Kompanija “ArTech inženjering” će od tekstilnog otpada praviti novi građevinski materijal, pogodan za korišćenje u izgradnji puteva, zgrada i u uređenju enterijera.

Među odabranima je i rešenje Javnog komunalnog preduzeća “Kruševac”, koje će napraviti zelenu površinu u industrijskoj zoni Kruševca, a u blizini Moravskog koridora, radi unapređenja kvaliteta vazduha u ovoj oblasti.

Sve 23 odabrane inovacije biće sprovedene tokom 2024. godine. U okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, podršku EU i Švajcarske u iznosu od 1,3 miliona EUR je do sada već dobilo 29 inovativnih, zelenih rešenja.

Javni poziv za inovativne ideje za zelenu tranziciju srpske privrede otvoren je do kraja 2026. godine, a sledeći odabir pristiglih predloga očekuje se u prvoj polovini 2024. godine.

Projekat “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300