Nagrađene najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije u Srbiji

UNDP nagrada najbolje inovacije
UNDP nagrada najbolje inovacije

Foto: UNDP

Uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelili su danas priznanja i novčane nagrade autorima 21 najbolje inovativne ideje za dalji razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji, saopštio je UNDP.

Nagrađena su javna i privatna preduzeća, lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i naučne institucije, čije će inovacije doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i efikasnijoj upotrebi energije i resursa, a izabrane su putem ranije raspisanih Javnih poziva.

– Dosadašnji linearni ekonomski model zasnovan na principu “uzmi-proizvedi-upotrebi-baci” je neodrživ, jer su prirodni resursi ograničenog trajanja, zbog čega je prelazak na cirkularnu ekonomiju neophodan – poručila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ona je dodala da je Vlada Republike Srbije usvojila Program razvoja cirkularne ekonomije za period 2022-2024. kojim je cirkularna ekonomija prepoznata kao alat za zelenu tranziciju Republike Srbije.

– Veliki odziv na javne pozive koje smo raspisali za inovacije u ovoj oblasti pokazuje da širok krug aktera u Srbiji prepoznaje značaj uštede prirodnih resursa i energije, ponovne upotrebe i reciklaže materijala i proizvoda i smanjenja količine otpada. Rešenja koja smo danas nagradili uticaće na bolji kvalitet životne sredine, a doneće i ekonomsku korist u vidu novih radnih mesta i veće konkurentnosti srpskih kompanija, što donosi dobrobit svim građanima Srbije – rekao je Jakup Beriš, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Devet inovacija je dobilo finansijsku podršku od ukupno 746.000 dolara kako bi mogle da budu realizovane tokom sledeće godine.

Radi se o idejama za uštedu energije korišćenjem novih tehnologija, za proizvodnju energije od bio otpada, upotrebu organskog otpada za dobijanje komposta, đubriva i novih materijala, korišćenje opasnog otpada za proizvodnju visoko kvalitetnog đubriva, kao i za reciklažu tekstila, papira, kartona i paklica od cigareta kako bi se od njih dobili novi proizvodi.

Nagrađeni su: “Nektar” d.o.o, “DETO” d.o.o. Pančevo, “Elixir Zorka-mineralna đubriva” d.o.o. Šabac, “Bitgear Wireless Design Services” d.o.o, “Mivaka” d.o.o Beograd, Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju “Naša kuća”, Javno komunalno preduzeće (JKP) Osečina, JKP Novi Pazar i JKP Novi Sad.

Dvanaest najboljih inovacija koje uključuju saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularne ekonomije dobilo je “cirkularne vaučere” u vrednosti od po 10.000 dolara, kao podsticaj za dalji razvoj radi primene u praksi. Ove inovacije predviđaju upotrebu bio-otpada za proizvodnju energije, kompostiranje i izradu novih proizvoda (kozmetika, boje i lakovi, ekološki lepak), kao i korišćenje otpadnih voda iz drvne industrije za dobijanje inovativnih bioproizvoda, navodi UNDP.

Neka od rešenja predlažu korišćenje novih tehnologija (veštačke inteligencije, softvera i aplikacija) za smanjenje emisija zagađujućih materija iz termoelektrana, optimizaciju potrošnje električne energije, kao i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Među nagrađenima su i ideje za proizvodnju biorazgradivih kesa od prirodnih materijala i gajenje insekata čije larve mogu da razgrade plastiku. Predlagači su renomirane naučno-istraživačke institucije iz Srbije.

Na događaju je 10 velikih kompanija koje posluju u Srbiji predstavilo planove za uštedu energije i resursa u cilju održivog poslovanja u 2023. godini. Ovi planovi su odgovor na inicijativu “Prihvati cirkularni izazov” Ministarstva životne sredine, UNDP-a i Privredne komore Srbije. U pitanju su kompanije: “Elixir Zorka”, “Nektar Grupa”, “Aerodrom Beograd”, “Coca-Cola HBC”, “Ball Packaging”, “DunavNet”, “MG Mivela”, “Bex Espress”, “Yettel” i “Eko Bio Invest“.

Takođe su se predstavili i mali proizvođači “cirkularnih proizvoda”, koji od otpada prave sapune, sveće, cegere, nesesere i olovke.

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta “Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice”, koji sprovode Ministarstvo zaštite životne sredine i UNDP, uz finansijsku podršku GEF-a.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300