Na šest škola u Kragujevcu biće postavljeni solarni paneli

solarni_paneli
solarni_paneli_2

Foto: Pixabay/Hans

Solarni paneli biće postavljeni na šest osnovnih škola u Kragujevcu, u okviru inicijative “Sunčane škole na Zapadnom Balkanu”, saopšteno je iz gradske uprave, prenosi Beta.

– Ušli smo u proces koji prethodi postavljanju solarnih panela na šest kragujevačkih osnovnih škola. U prvoj fazi će biti odrađeno ispitivanje na 12 škola, od kojih će biti izabrano šest koje su najpogodnije za ovu namenu – rekao je gradski većnik za obrazovanje Dušan Aleksić.

Postavljanje solarnih panela pratiće edukacija đaka o značaju obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, a materijalna korist biće uštede novca koji je trošen za plaćanje električne energije.

– Šest škola postaće prozjumeri – proizvođači, jer će koristiti električnu energiju koju sami proizvedu, a viškove vraćati u elektrodistributivni sistem i koristiti ih kasnije kada budu imali veću potrebu za električnom energijom – kazao je Aleksić.

Regionalnu inicijativu “Sunčane škole na Zapadnom Balkanu” podržava i realizuje Fondacija za otvoreno društvo – Zapadni Balkan i Fondacija za otvoreno društvo – Srbija, a edukativnu komponentu će sprovoditi Beogradska otvorena škola.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300