“MK Group” i “Alfi Green energy” investiraju 155 miliona EUR u vetropark “Krivača”

vetropark
vetropark

Kompanija “MK Group” u partnerstvu sa slovenačkim investicionim fondom “Alfi Green Energy” ulaže 155 miliona EUR u vetropark “Krivača”. Izgradnja je počela krajem prošle godine, a njen završetak planiran je za kraj 2023. godine, objavila je “MK Group” na svom sajtu.

“Krivača” je prvi vetropark koji će biti izgrađen u istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje.

– “MK Group” godinama unazad ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je dalje širenje u ovoj oblasti. Kroz samostalna i kroz partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW i solarne energije kapaciteta 660 MW, što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina – rekao je Mihailo Janković, generalni direktor “MK Group”.

Vetroturbine koje će biti instalirane u “Krivači” isporučiće nemačka “Nordex grupa”, jedan od najvećih svetskih proizvođača koji je do sada na 40 tržišta isporučio vetroturbine ukupnog kapaciteta preko 39 GW, a čiji je ovo prvi projekat u Srbiji.

Značaj ove investicije prepoznale su čak četiri bankarske grupacije – Erste, Raiffeisen, NLB i OeEB, koje su partner na projektu u segmentu finansiranja.

“MK Group” se već čitavu deceniju svrstava u red vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra u regionu. Do sada je učestvovala u izgradnji tri vetroparka u Vojvodini (Kula, La Piccolina i Košava), a učestvuje i u prvom agrosolarnom projektu na Balkanu kapaciteta 660 MW na teritoriji opštine Kula, čija je realizacija u toku.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300