“Nordex” ulazi na srpsko tržište – Za vetropark “Krivača” stižu turbine iz Nemačke

nordex delta 4000
nordex_3

Foto: nordex-online.com

Nordex grupa” objavila je da je iz Srbije dobila narudžbinu od 105 megavata (MW), što označava ulazak te kompanije na naše tržište.

Tačnije, do proleća 2023. godine “Nordex grupa” će isporučiti 22 vetroturbine iz serije Delta 4000 za vetropark “Krivača”.

U ugovor je uključena i premijum usluga održavanja za te turbine u periodu od 25 godina.

Kako podsećaju u iz nemačke kompanije, vetropark “Krivača” razvio je austrijski “Ivicom” a u budućnosti će njime upravljati srpska MK grupa i slovenački fond ALFI Green Energy.

– Kao lider u proizvodnji zelene energije u jadranskom regionu širimo se dalje na tom polju. Samostalni ili zajednički projekti energije vetra koje razvijamo ukupnog su kapaciteta 800 MW, a solarni projekti 660 MW, što znači investiranje milijardu evra u narednih pet godina – rekao je Mihailo Janković, izvršni direktor MK grupe.

Ovaj projekat realizuje se u opštinama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Biće to prvi vetropark u istočnoj Srbiji.

Nordex delta4000

Foto: nordex-online.com

– Zadovoljni smo što projektom “Krivača” činimo svoj prvi korak na obećavajućem srpskom tržištu. Visoko smo motivisani da počnemo saradnju sa srpskom MK grupom i slovenačkim fondom ALFI i radujemo se što ćemo ih svojom tehnologijom podržati u održivoj proizvodnji energije – rekao je Patksi Landa (Patxi Landa), CSO “Nordex grupe”.

Nakon puštanja u rad krajem 2023, “Krivača” će proizvoditi 310 gigavat-sati (GWh) čiste električne energije godišnje, što je približno jedan procenat ukupne potrošnje u našoj zemlji.

“Nordex grupa” je instalirala više od 39 GW kapaciteta vetroparkova na preko 40 tržišta i u 2021. godini ostvarila prihod od 5,4 milijardi EUR. Zapošljava oko 8.600 ljudi.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje