Mihajlović: Potrebno ministarstvo za zelenu transformaciju i energetsku efikasnost

jelka_zelena
jelka_zelena

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović danas je ocenila da bi Srbija brže dugorčno obezbedila energetsku stabilnost koristeći obnovljive izvore energije kada bi imala ministarstvo za zelenu tranziciju i energetsku efikasnost.

Ona je u Vladi Srbije, na obeležavanju početka projekta “EU za zelenu agendu u Srbiji” istakla da je zelena agenda mogućnost za brži privredni razvoj i prilika za nove investicije, a ne pretnja po energetski sektor.

Najvažnija pitanja za svaku zemlju su, kako je ocenila, da bude energetski stabilna i samodovoljna, odnosno da ima dovoljno energije i da istovremeno čuva životnu sredinu.

– Zelena agenda za sektor rudarstva i energetike znači da nije moguće sprovoditi odluke ukoliko se ne vodi računa o životnoj sredini. Zelena agenda jeste mogućnost za brži razvoj, to je novi model rasta, i prilika za nove investicije, nova radna mesta. Zelena agenda nije, a to slušamo svih prethodnih dana, pretnja nikome. Nije pretnja energetskoj stabilnosti, niti zaposlenima u javnim preduzećima u energetskom sektoru – rekla je Mihajlović.

Dodala je da je Zelena agenda i mogućnost bržeg i održivog privrednog rasta, da su neophodne investicije, ali i aktivna uloga države.

– Treba da predvodimo te promene, a ne da budemo sa strane i čekamo. Mislim da nam je u narednoj vladi potrebno i ministarstvo za zelenu transformaciju i energetsku efikasnost i da tako idemo brže ka dugoročnom obezbeđvanju energetske stabilnosti koristeći OIE – rekla je ona.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje