Mediji: Kuva se sporazum EU i Srbije oko litijuma

rudnik
rudnik

Foto: pixabay/DariuszSankowski

Razmatraju se poslednje pravne prepreke pre nego što dođe do realizacije trgovinskog partnerstva EU – Srbija za snabdevanje litijumom iz regiona Jadar, piše Euronews.

Zvanično trgovinsko partnerstvo o snabdevanju kritičnim sirovinama iz Srbije je u pripremi, a pregovori oko pravnih prepreka su u finalnoj fazi, izjavio je komesar Maroš Šefčovič za Euronews tokom događaja na visokom nivou u Briselu.

Trgovinski sporazum između EU i Srbije kuva se već neko vreme s potpisivanjem pisma o namerama prošlog septembra, s ciljem da se ojača i proširi saradnja u vezi sa kritičnim sirovinama i lancima snabdevanja za električne automobile — kako piše Euronews jasan je signal da su izvršna vlast EU i Beograd bile zainteresovane da udruže snage, pod uslovom da se reše svi izazovi u vezi sa društvenim i ekološkim prihvatanjem oko potencijalne rudarske regije.

Na marginama Samita o kritičnim sirovinama (EIT) održanog ove nedelje u Briselu, Šefčovič je govorio o “jedinstvenom položaju” Srbije u odnosu na minerale navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA) EU, poput litijuma visokog kvaliteta, koje je nazvao “jednim od najboljih na svetu”.

– Nadam se da ćemo u kratkom roku uspeti da finalizujemo tekst Memoranduma o razumevanju – rekao je Šefčovič za Euronews i dodao da su trenutni razgovori sa Vladom Srbije usmereni na ekstrakciju, preradu, prečišćavanje i upotrebu litijuma.

– Sve što mogu da kažem je da u ovoj fazi postoji pozitivan razvoj. U prošlosti je bilo nekih pravnih pitanja o kojima se sada razgovara između kompanije i vlade – rekao je Šefčovič.

Iako se slovački komesar nije posebno osvrnuo na poslovanje Rio Tinta u Srbiji, gigantska rudarska kompanija pokušava da obnovi ekološku dozvolu za rad na području Jadra, poznatom po bogatim nalazištima litijuma, piše Euronews, podsećajući da su njihove dozvole opozvane u januaru 2022. nakon žestokog protivljenja ekoloških grupa i lokalnog stanovništva.

Šefčovič je rekao da je izvršna vlast EU u bliskom kontaktu sa Vladom Srbije i da joj pomaže da obezbedi da sve procene uticaja na životnu sredinu budu obavljene po “najvišim evropskim standardima”.

– Nadam se da ćemo videti dalji razvoj u tom projektu, ali to je, naravno, odluka Vlade Srbije – dodao je komesar.

Čad Bluit (Chad Blewitt), direktor projekta Jadar u Rio Tintu, rekao je da će kompanija na leto da objavi procenu uticaja na životnu sredinu od 200 stranica.

Anglo-australijska grupa saopštila je da trenutno čeka odluku srpske vlade i izrazila nadu da će nastaviti sa projektom. Kako navodi Euronews, očekuje da će isporučivati 58 tona litijum karbonata godišnje, što je dovoljno za napajanje milion električnih vozila.

– Nemamo šta da krijemo, znamo da ćemo doneti najviše ekološke standarde i podržaćemo zajednice koje će doći da vrše monitoring –  rekao je Bluit za Euronevs.

Podsetimo, pod “kritičnim sirovinama” smatraju se pre svega retki metali koji su neophodni za različite savremene zelene tehnologije, među koje spada i litijum, trenutno važan za proizvodnju baterija za električne automobile, solarne elektrane i gotovo sve prenosne uređaje koje koristimo.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300