Koze i ovce čuvaju Barselonu od požara

ovce
ovce_2

Foto: pixabay/ hbieser

Dok se vlasti širom Evrope bore protiv ekstremnih suša i požara, Barselona je počela da primenjuje vekovnu strategiju – izvođenje koza i ovaca na ispašu.

Stado od 290 koza i ovaca u najvećem gradskom javnom parku katalonske prestonice ima samo jedan zadatak: da pojede što više rastinja.

Gazeći po suvoj vegetaciji koja bi inače mogla lako da se zapali i brzo proširi požar, životinje za sobom ostavljaju predeo išaran raščišćenim prostorima koji služe kao odbrana od požara, prenosi Guardian.

Giljem Kanaleta iz neprofitne Fondacije Pau Kosta, koja tu strategiju primenjuje u pokrajini Đirona još od 2016, ističe da to nije ništa novo niti nešto što su oni izmislili.

– Mi obnavljamo nešto što je već postojalo i što je počelo da nestaje – rekao je Kanaleta.

Barselona je u aprilu pokrenula pilot projekat u parku Koljserola, koji se prostire na 8.000 hektara iznad grada i u kojem godišnje u proseku izbije 50 požara.

Gradski savetnik za klimatske vanredne situacije Eloi Badia kaže da kada bi izbio veliki požar posledice bi bi bile ogromne, s obzirom da je park okružen gusto naseljenim opštinama.

Slična metoda u borbi protiv požara primenjivana je i drugim zemljama.

U susednom Portugalu ugrožena vrsta konja Garano pomogla je da se prirodni rezervat Faia Brava na severu zemlje sačuva od požara 2017. godine.

U Kaliforniji, gde je prošle godine u požaru izgorelo 850.000 hektara, desetak kompanija je kupilo koze za ciljanu ispašu.

U kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija korišćene su krave za raščišćavanje područja podložnih požarima.

U nekim delovima Španije strategija je usvojena pre dve decenije, kada su u južnom regionu Andaluziji počeli da plaćaju pastirima da sa svojim životinjama prelaze preko obraslih ravnica. Regionalni projekat sada uključuje više od 100.000 životinja, a procenjuje se da vlasti time uštede 75% novca koji bi potrošili na mehaničko uništavanje vegetacije.

stado ovce

Ispaša donosi i druge koristi, od prenosa semena i đubrenja, do očuvanja biodiverziteta, pošto životinje jedu gotovo sve vrste biljaka.

Zajedno sa drugim metodama kao što su mehaničko čišćenje i kontrolisani požari, ciljana ispaša može biti efikasna u sprečavanju požara.

Posebno uspešna može biti u uslovima suša izazvanih klimatskim promenama i višedecenijskog napuštanja seoskih područja.

– Ima mnogo žbunaste, drvenaste vegetacije koja raste na bivšim pašnjacima ili poljoprivrednom zemljištu i koja stvara mnogo goriva za požare – izjavila je Džulija Ruet-Leduk iz centra za istraživanje biodiverziteta na Univerzitetu Lajpcig. A kada požar izbije u takvim predelima veći je i teže ga je kontrolisati.

Izvor: Euroactiv.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300