Kosovo i Srbija usvojili Mapu puta za sprovođenje energetskih sporazuma

Dalekovod struja

Evropska služba sa spoljne poslove (EEAS) saopštila je 21. juna da su se posle “opsežnih razgovora” glavni pregovarači Kosova i Srbije dogovorili u Briselu o Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kojim se određuju konkretne obaveze obema stranama.

Da je postignut sporazum, javio je i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je to pozdravio kao “veliki korak napred”, prenosi Beta.

Mapa puta određuje jasni vremenski okvir i konkretne korake za primenu Energetskih sporazuma iz 2013. i 2014. godine, navodi se u saopštenju EEAS-a i ukazuje da su oba sporazuma samo delimično sprovedena i da relevantni elementi i dalje ostaju da se sprovedu.

– Sa današnjim sporazumom, Elektrosever kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu će početi da snabdeva strujom potrošače u četiri većinski srpske opštine. Time se utire put ka okončanju netransparentne i neregulisane aktuelne prakse – navodi se u saopštenju.

Evropska unija je tražila od Sekretarijata Energetske zajednice da nadzire tehničku primenu komercijalnog aranžmana između Elektrosevera i Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS). Navodi se da EU pozdravlja usvajanje Mape puta kao korak napred u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ukazujući da je to za dobrobit svih građana i pozivaju se obe strane da nastave dalje u tom duhu i ostvare napredak u primeni svega drugog što još nije ostvareno.

Navodi se da su Srbiju i Kosovo predstavljali njihovi glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi, a da je EU predstavljao specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Primena sporazuma počinje najkasnije u roku od 30 dana

Sporazumom je dogovoreno da će Kancelarija regulatora energije Kosova (KRE) Elektroseveru izdati dozvolu za snabdevanje. KRE će obezbediti usklađenost uslova navedenim u licenci za snabdevanje sa pravnim i regulatornim okvirom Kosova.

U roku od sedam dana od izdavanja licence za snabdevanje, Elektrosever će KEDS-u i Kosovskom operateru prenosnog sistema električne energije (KOSTT) preko Evropske unije dostaviti najnovije podatke o kupcima.

U roku od 10 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, Elektrosever će potpisati neophodne tehničke karakteristike sporazuma sa KOSTT i KEDS za rad na energetskom tržištu Kosova, tj. Okvirni sporazum za prihvatanje pravila tržišta električne energije sa KOSTT, Ugovor o balansnim obavezama sa KOSTT, Ugovor o priključenju sa KEDS i komercijalni ugovor sa KEDS za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i fizičko povezivanje novih kupaca) u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, u skladu sa stavom 1. člana 5. Sporazuma iz 2013. godine.

U roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih tehničkih ugovora sa KOSTT, Elektrosever će dobiti Energetski identifikacioni kod (EIC) za obavljanje aktivnosti predviđenih nabavkom licence.

U skladu sa članom 14. Ugovora o energetici, u roku od 30 dana od izdavanja licence za snabdevanje, KEDS i KOSTT (pod olakšicama EU, ako je potrebno) imaće pristup trafostanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju.

U roku od 45 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, KOSTT i KEDS će, nakon konsultacija sa Elektroseverom, dostaviti KRE plan ulaganja i potrebne troškove održavanja i gubitke na mreži, na osnovu potpunog pregleda postojeće infrastrukture.

U roku od 21 dan nakon podnošenja investicionog plana, potrebnih troškova održavanja mreže i gubitaka, KRE će u principu odobriti te planove, troškove i gubitke.

U slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka, nakon 100 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, KRE može odlučiti da suspenduje i/ili povuče dozvolu za snabdevanje izdatu Elektroseveru, pod uslovom preliminarnih konsultacija između strana, olakšano od strane EU, tokom maksimalnog perioda od 15 dana.

EU će dati mišljenje ako to zatraži barem jedna od strana.

Uspešna implementacija dogovorene mape puta ne dovodi u pitanje obaveze strana da u potpunosti sprovode energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300