Kopač: Takse na ugljen-dioksid biće uvedene na Zapadnom Balkanu do 2025.

zagadjenost_vazduha
zagadjenost_vazduha

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač najavio je danas da će najkasnije do 2025. godine u regionu Zapadnog Balkana biti uvedene takse na emisiju ugljen-dioksida.

Kopač je za N1 rekao da će sledeće nedelje u Beogradu biti održan Ministarski savet Energetske zajednice na kom bi trebalo da bude usvojeno više direktiva i, kako je naglasnio, možda i najvažnija uredba o načinu formiranja energetsko-klimatske politike.

– Možda je još važnija diskusija o mapi puta dekarbonizacije koja najavljuje da bi došlo do uvđenja cena (taksi) na emisije ugljen-dioksida, najkasnije do 2025 – rekao je Kopač za N1 u Skupštini Srbije gde se održava parlamentarni plenum Energetske zajednice.

Uvođenje taksi je, prema njegovim rečima, najbolji i praktično jedini način da se ekonomija okrene većoj upotrebi obnovljivih izvora energije. To donosi i dodatne prihode koji se mogu upotrebiti za energetsku tanziciju, dodao je Kopač.

Naglasio je i da će sredstva od naplate taksi ići u nacionalne budžete, a ne u evropski, dok će zemlje koje budu primenjivale taj mehanizam zadržati preferencijalni tretman pri izvozu u EU.

Kopač je objasnio i da je energetska tranzicija dugoročni proces, i da je jasno da će u Srbiji još decenijama raditi termoelektrane na ugalj.

– Trajaće skoro sigurno do 2050. Ne možemo očekivati brze promene, jer to jednostavno nije moguće – poručio je on.

Upozorio je i da Srbija još uvek ne uvažava direktivu o velikim ložištima, odnosno da još nije ugradila filtere za odsumporavanje, azotne okside i prašinu u sve termocentrale, ali je podsetio i da je taj proces u toku.

– Još nije završen i moguće je da dođe do sankcija u slučaju neispunjavanja te obaveze – rekao je Kopač.

Te sankcije nisu definisane i stvar su dogovaranja i pregovaranja u konkretnom slučaju kad dođe do optužbe, objasnio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Jedna od sankcija, kako je naveo, mogla bi biti oduzimanje prava glasa u Energetskoj zajednici, a najveća kazna, prema njegovim rečima, bila bi to što lokalni pravni poredak nije u skladu sa evropskim, što onda znači da nema ni investicija u tom sektoru.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300