Konkurs za obnovu vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca u vrednosti pola miliona EUR

selo_kuca

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) saopštila je danas da je otvoren konkurs za dodelu pola miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije (EU) za obnovu vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca u Negotinskoj krajini.

Prioritet će imati objekti stariji od 1945. godine, kako bi se što više očuvala tradicionalna arhitektura.

Kako se navodi, ukupan iznos od 500.000 EUR biće raspodeljen privatnim vlasnicima kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, što će značajno doprineti očuvanju autentičnog izgleda ovih sela.

Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice su spomenički kompleksi od izuzetnog značaja, a nalaze se i na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESCO.

Osnovni cilj ovog poziva je da se konzerviraju, restauriraju i sačuvaju od propadanja kuće nastale pre Drugog svetskog rata, kada je narodna arhitektura u ovim krajevima doživela vrhunac. Podrškom Evropske unije doprineće se i očuvanju pivnica. Ova “kamena sela” su nastala u osamnaestom i devetnaestom veku kako bi se na najbolji način skladištilo i proizvodilo vino. Mnogi meštani su nastavili porodičnu tradiciju proizvodnje vina u pivnicama, čija degustacija, uz jedinstven ambijent kamenih vinskih podruma, predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Prva informativna radionica za meštane Rajca, Rogljeva i Smedovca biće održana sutra u upravnoj zgradi Opštine Negotin, a učesnici radionice će imati priliku da se upoznaju sa pravilima konkursa i steknu uvid u dokumentaciju koja im je potrebna kako bi konkurisali.

U realizaciji rekonstrukcije ovih sela i pivnica, projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” i Opština Negotin će sarađivati sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, kako bi se ispratili svi standardi u očuvanju autentičnog izgleda i namene.

Projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” se bavi razvojem turizma i očuvanju kulturnog nasleđe u Istočnoj Srbiji, finansiraju ga Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje