Koliko Bečlije greše u razdvajanju otpada?

reciklaza_papira_3
reciklaza_papira_3

Foto: pixabay/ anaterate

Bečki sekretarijat zadužen za otpad svake godine preuzme 100.000 tona papira, 35.000 tona stakla, 70.000 tona organskog otpada i 12.000 tona plastičnih flaša, kartona i limenki. Udeo pogrešno razvrstanog otpada je uglavnom nizak.

Nepravilno se odlaže oko 3% papira, 1% stakla i 3% organskog otpada. Greška koja se uporno ponavlja jeste ubacivanje obojenog stakla u kontejnere za prozirno staklo što uzrokuje probleme u proizvodnji recikliranog prozirnog stakla. Najviši procenat pogrešnog razvrstavanja otpada se odnosi na električne uređaje koji se čak u deset odsto slučajeva odlažu u kontejnere za plastičnu i metalnu ambalažu umesto na predviđenim mestima za odlaganje.

Bečki serkretarijat takođe apeluje na građane da kartone pre odlaganja smanjuju.

Austrijska kompanija za reciklažu otpada ARA sprovela je ispitivanje javnog mnjenja o razvrstavanju otpada. Od 1.065 ispitanika preko 14 godina starosti 96 odsto smatra da je razvrstavanje otpada važno, a 34 odsto je izjavilo da će ubuduće preciznije odvajati otpad. Ispitivanje je pokazalo da građani u proseku dvanaest minuta nedeljno utroše na razdvajanje otpada, prenosi Eurocomm.

Novom izmenom pravilnika o ambalaži plastika i metal će se od 2025. godine širom Austrije odlagati zajedno. Time bi trebalo da se poveća obim sakupljanja otpada, pojednostavi razdvajanje i smanje troškovi transporta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300