Ko će biti novi ministar zaštite životne sredine? – Stručan, nezavisan, kooperativan, sprovodi zakone

Pogled priroda planine
pogled_priroda_planine

Životna sredina je dospela u žižu javnosti, ali je uz priču potrebno i zasukati rukave. Nagomilanih problema ima dosta i neophodna su sistemska, održiva rešenja koja će početi da se primenju odmah. Ko će biti prvi čovek ovog sektora u narednom sazivu Vlade Srbije?

U javnosti se ne pominju imena kao u prethodnim mandatima, čak ni čaršija ne bruji kao ranijih godina – nema imena ni u naznakama.

Raspitali smo se kakav nam ministar/ka zaštite životne sredine treba i šta prvo treba da radi tj. koje probleme da rešava.

Sagovornici portala SRDA.rs su se složili da je potrebno da ministar/ka sarađuje sa svim zainteresovanim stranama, da primenjuje zakone, da bude nezavisna ličnost sa nezavisnim saradnicima.

Mirko Popović/ Foto: RERI

Mirko Popović, programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je rekao da je najvažnije da imamo ministra koji je odgovoran zakonima i životnoj sredini kao javnom dobru, i nezavisan u odnosu na partikularne interese političkih aktera i investitora.

– Životna sredina je multisektorska oblast pa je teško imati stučnjaka za sve. Ono što je važno jeste da ministar bude sposoban da obezbedi stručnost i nezavisnost rada zaposlenih u Ministarstvu u obavljanju njihovih poslova. Uz to, ministar koji razume da su međunarodni ugovori koje je Srbija potpisala obavezujući, kao što su Pariski sporazum, Ugovor o energetskoj zajednici, Arhuska konvencija i dr, i da je sposoban da obezbedi sporvođenje tih ugovora – rekao je Popović za naš portal.

Dodaje da ministar treba da razume da je njegova obaveza komuniciranje sa javnosti i medijima, i da odgovarajući na pitanja medija odgovara građanima.

Bojana Perić, direktorka “Ekostar Pak, smatra da je potrebna saradnja čelnog čoveka Ministarstva zaštite životne sredine sa svim drugim akterima u ovoj oblasti.

Bojana Perić/ foto: Lična arhiva

– Svako unapređenje u segmentu zaštite životne sredine, mora doći iz sinergije više resornih ministarstava, predstavnika privrede, stručne javnosti i samih građana. Ukoliko želimo da unapredimo stvari u bilo kojoj oblasti zaštite životne sredine – otpad, vazduh, voda i dr. trebalo bi da to zajednički prepoznamo kao cilj i da svako u svom domenu učini određene korake jer jedino tada možemo da postignemo rezultate. Verujem da će onaj ko bude vodio Ministarstvo prepoznati da, pre svega, svi moramo da budemo na istom putu i da rešenja koja se budu donosila moraju biti sistemska i dugoročna, bez obzira što ona sigurno neće biti jednostavna i laka – objašnjava Perić.

Novog ministra/ku kao “osobu od integriteta, neopterećenu političkom trgovinom i interesima, sa sveobuhvatnim znanjem u oblasti životne sredine kao i prateće regulative, u potpunosti upoznatu sa procesom EU integracija u ovoj oblasti” vidi Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) koji je i tvorac mobilne aplikacije xEco koja meri aerozagađenje.

Lekić dodaje da novi ministar treba da ima vrhunske komunikacione i motivacione veštine, spreman da svoje znanje i vreme posveti rešavanju problema za simboličnu nadoknadu – ministarsku platu.

– Da ima lični integritet pomoću kog bi se moglo funkcionisati u odnosima sa javnošću, samim tim i sposobnost interakcije sa svim zainteresovanim subjektima van ministarstva – nadovezao se na prethodne sagovornike Dejan Bojović, generalni sekretar Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu.

dejan_bojovic

Foto: Dejan Bojović/ foto: lična arhiva

Bojović smatra da zbog stanja u kojem se nalazi životna sredina, mora da bude profilisan strukovno za ovu oblast da bi razumeo problematiku i posedovao kompetentnost za njihovo rešavanje.

– Potrebno je da ima sluha za timski rad i stručne savete svog tima, da na praktičan način upotrebi kadrovski potencijal zaposlenih u Ministarstvu, da ima viziju unapređenja kvaliteta životne sredine kroz realizaciju planova, programa i donošenja novih odluka koji bi poboljšali stanje životne sredine. Mora biti upoznat sa svim konvencijama, deklaracijama i ostalim zakonskim aktima EU u smislu implementacije kroz naše zakonodavne i statutarne institucije.

Šta je potrebno prvo uraditi?

Direktorka operatera “Ekostar Pak” Bojana Perić smatra da ključni problem kojim novi ministar treba da se pozabavi jeste adekvatna primarna selekcija otpada u našim domaćinstvima i povećanje stepena reciklaže komunalnog ambalažnog otpada.

– Spaljivanje i deponovanje otpada koji može biti resurs, ne mogu biti vodeće opcije ukoliko želimo da menjamo linearnu u cirkularnu ekonomiju. Ukoliko ne shvatimo da odlaganjem reciklabilnog otpada u jednoj kanti nećemo učiniti mnogo za životnu sredinu do suštinskih promena neće doći – rekla je naša sagovornica.

otpad_u_sumi

Generalni sekretar Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu je skrenuo pažnju na svoju oblasti navodeći da je potrebno doneti novi Zakon o upravljanju otpadom, i nove zakonske, podzakonske i druge akte kako bi se definisali svi postupci rada i upravljanja, pre svega, vodeći računa o edukaciji jer određena potrebna zanimanja u Srbiji nisu zastupljena. Napominje da je potrebno ukinuti sve dozvole koje su date za rad sa otpadom od rušenja i građenja.

– Saradnja između strukovnih organizacija i ministarstva bi morala da bude kvalitetnija na opšte dobro šire društvene zajednice. Moraju se koristiti nove tehnologije i nova projektna rešenja, da ne bismo postali zemlja deponija. Potrebno je obratiti pažnju na sve veći broj opasnih materijala koji ozbiljno štete javnom zdravlju građana – rekao je Bojović.

Mirko Popović, programski direktor RERI, naveo je kao najvažnije suzbijanje korupcije u životnoj sredini, kako zagađivači ne bi imali osećaj da su nedodirljivi i da su njihovi postupci nekažnjivi.

– Sve oblasti su važne i problem vazduha, otpadnih voda, otpada. Problemi će početi da se rešavaju primenom zakona – ističe Popović.

Dejan Lekic

Dejan Lekić/ foto: lična arhiva

Dejan Lekić iz Udruženja NEA ima spreman spisak predloga za novog ministra/ku:

– Formiranje stručnih saveta za sve tematske oblasti zaštite životne sredine na svim nivoima uprave

– Obezbeđivanje potpune dostupnosti svih podataka i informacija o stanju životne sredine uključujući rezultata sistematskog praćenja i procenu uticaja zagađenja na ljudsko zdravlje uz aktivno obaveštavanje javnosti

– Obustava i revizija svih aktivnosti i projekata koji mogu imati negativan uticaj na prirodno okruženje

– Momentalno sprovođenje kompletne zakonske regulative u oblasti zaštite životne sredine uz primenu adekvatnih sankcija i kaznenih mera

– Obezbeđivanje kontinuiranog i održivog sistema finansiranja zaštite životne sredine uključujući jačanje praćenja stanja – monitoringa svih segmenata životne sredine.

Ako znamo kakav nam čovek treba i koji poslovi čekaju, to značajno olakšava izbor odgovarajuće osobe. Samo je pitanje da li bi se ovakav neko prihvatio ovog posla u sadašnjoj situaciji.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300