Javni poziv gradovima i opštinama za podršku u upravljanju biootpadom

Opalo lisce u jesen
jesen_lisce_2021

Kako bi doprineo efikasnom upravljanju otpadom u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Institucijom za mobilizaciju sredstava koju finansira Ministarstvo finansija Republike Slovačke i Nemačkom razvojnom bankom (KfW), poziva jedinice lokalne samouprave (JLS) da se prijave na konkurs za upravljanje biootpadom kao obnovljivim izvorom energije.

Tehnologija kojom se biorazgradivi otpad (npr. organski otpad iz domaćinstava, poljoprivrede, parkova i bašti) pretvara u biogas jedno je od ekološki najprihvatljivijih rešenja za njegovu preradu.

Za najmanje tri lokalne samouprave izabrane putem ovog poziva, UNDP će izraditi Studiju kako bi se utvrdio potencijal biootpada raspoloživog na njihovoj teritoriji i dale preporuke za investicije u preradu biootpada radi proizvodnje biogasa i komposta, saopštio je UNDP.

Ova inicijativa ima cilj da podstakne sprovođenje Zelene agende u Srbiji, budući da će proizvodnja komposta i biogasa iz biootpada doprineti smanjenju organskog otpada i emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i kreiranju novih radnih mesta, posebno u ruralnim područjima.

Zainteresovane JLS više detalja o pozivu mogu da pronađu na internet stranici: https://zelena-agenda.euzatebe.rs/rs/konkursi.

Prijave su otvorene do 25. maja 2023. godine. u 17:00 časova, a prijavni formular se može preuzeti na linku: https://bit.ly/3lBdiqx.

Ovaj poziv je objavljen u okviru projekta ,,Potencijal proizvodnje biogasa iz biootpada u urbanim i prigradskim regionima”, koji uz podršku Republike Slovačke i Nemačke razvojne banke (KfW), sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300