Gajenje i prerada industrijske konoplje – Info dan 8. jula 2022. u Bačkom Petrovcu

industrijska konoplja
industrijska konoplja

Foto: pixabay

Odeljenje za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu organizuje “Info dan konoplje” kako bi proizvođačima i zainteresovanim poljoprivrednicima približili značaj gajenja ove biljke.

Kako kažu organizatori, cilj predavanja je pravilno informisanje proizvođača i javnosti, jer nepotpune i često pogrešne informacije o gajenju, inputima i cenama proizvodnje industrijske konolje, mogućnostima prerade i plasmana proizvoda od konoplje, kao i sumnjičav stav društvene zajednice prepreka su prihvatanja gajenja ovog potencijalno visokoisplativog useva.

Projekat “Budućnost gajenja industrijske konoplje kod vojvođanskih Slovaka-spoj tradicionalnih znanja i savremenih proizvodnih praksi” ima za cilj informisanje javnosti o gajenju i ulozi konoplje u razvoju ekosistema cirkularne bioekonomije, podsticaja regionalnog razvoja.

Projektne aktivnosti predviđaju i praktične dane konoplje. U dva navrata u Bačkom Petrovcu u Odeljenju za povrtarske i alternativne biljne vrste, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo učesnici će imati priliku sa saznaju rezultate aktuelnih naučnih istraživanja problematike gajenja, prerade i primene stabljike industrijske konoplje, posete demonstracione oglede i razmene iskustva sa drugim akterima konopljarskog lanca.

Projekat je podržan sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Vojvodine i zajednički ga realizuju Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

“Info dan konoplje” biće održan 8. jula na Odeljenju za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu sa početkom u 10 časova.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300