Gajenje i prerada industrijske konoplje – Info dan 8. jula 2022. u Bačkom Petrovcu

industrijska konoplja
Gajenje i prerada industrijske konoplje – Info dan 8. jula 2022. u Bačkom Petrovcu

Foto: pixabay

Odeljenje za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu organizuje “Info dan konoplje” kako bi proizvođačima i zainteresovanim poljoprivrednicima približili značaj gajenja ove biljke.

Kako kažu organizatori, cilj predavanja je pravilno informisanje proizvođača i javnosti, jer nepotpune i često pogrešne informacije o gajenju, inputima i cenama proizvodnje industrijske konolje, mogućnostima prerade i plasmana proizvoda od konoplje, kao i sumnjičav stav društvene zajednice prepreka su prihvatanja gajenja ovog potencijalno visokoisplativog useva.

Projekat “Budućnost gajenja industrijske konoplje kod vojvođanskih Slovaka-spoj tradicionalnih znanja i savremenih proizvodnih praksi” ima za cilj informisanje javnosti o gajenju i ulozi konoplje u razvoju ekosistema cirkularne bioekonomije, podsticaja regionalnog razvoja.

Projektne aktivnosti predviđaju i praktične dane konoplje. U dva navrata u Bačkom Petrovcu u Odeljenju za povrtarske i alternativne biljne vrste, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo učesnici će imati priliku sa saznaju rezultate aktuelnih naučnih istraživanja problematike gajenja, prerade i primene stabljike industrijske konoplje, posete demonstracione oglede i razmene iskustva sa drugim akterima konopljarskog lanca.

Projekat je podržan sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Vojvodine i zajednički ga realizuju Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

“Info dan konoplje” biće održan 8. jula na Odeljenju za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu sa početkom u 10 časova.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama