EU odobrila zakon čiji je cilj obnavljanje ekosistema, vrsta i staništa

panj_02

Zakon EU o obnovi prirode koji su zemlje članice danas konačno odobrile, čiji je cilj da prekine pogoršanje biodiverziteta obnovom urušenih ekosistema i očuvanjem šuma, tokova vode i poljoprivrednih površina, prema tekstu koji je ipak ublažen posle žestoke političke borbe, prenosi Beta.

EU je danas dala konačno odobrenje velikog i dugo očekivanog plana za bolju zaštitu prirode – takozvanog Plana obnove prirode, koji se mesecima suočavao sa protivljenjem nekoliko država članica i velikim protestima poljoprivrednika.

Zakon, koji ima za cilj obnavljanje ekosistema, vrsta i staništa u EU, konačno je usvojen na sastanku ministara životne sredine u Luksemburgu nakon što je prikupio potrebnu podršku kvalifikovane većine koja predstavlja 15 od 27 zemalja članica i 65% stanovništva EU.

Tekst su evroposlanici odobrili krajem februara a glasnjem ministara za životnu sredinu stupio je na snagu.

Plan obnove prirode je deo Evropskog zelenog dogovora koji nastoji da uspostavi ambiciozne svetske ciljeve za klimu i biodiverzitet.

Prema planu, države članice će morati da ispune ciljeve obnove za određena staništa i životinjske vrste, kako bi pokrile najmanje 20% kopnenih i morskih površina u regionu do 2030. godine.

Povezan sa međunarodnim zakonom Kunming-Montreal usvojenom naklimatskom sastanku posvećenom biodiverzitetu COP15, tekst predviđa da evropska 27-orica do 2030. godine uvedu mere restauracije na 20% kopnenih i morskih površina na nivou EU, a zatim do 2050, u svim zonama kojima je to potrebno.

Navedene su razne vrste staništa, sredine sa specifičnom florom i faunom – vlažne zone, livade, šume, reke, podvodne površine.

Svaka zemlja treba do 2030. godine da restaurira najmanje 30% staništa u lošem stanju, a zatim 60% do 2040. i 90% do 2050.

Predviđena je određena fleksibilnost za vrlo rasprostranjena i zajednička staništa.

Do 2030. prioritet treba da bude dat lokacijama koje se nalaze u zonama svrstanih pod Natura 2000. Zemlje članice će morati da usvoje precizne mape puta.

Brisel je želeo da nametne obavezujući cilj za održavanje restauriranih zona u dobrom stanju ali su se države i evroposlanici opredelili da to bude samo naznači da je potrebno preduzimanje mera, bez obaveznog rezultata.

Postojaće fleksibilnost za zemlje pokrivene većinski samo jednim tipom ekosistema (skandinavske zemlje) i predviđeni su izuzeci za obnovljivu energiju i vojnu infrastrukturu.

U prvobitnom pregovaračkom dokumentu evroposlanici su isključili potpuno član koji se odnosi na poljoprivredno zemljište. Na kraju taj član je vraćen posle razgovora sa državama članicama u izrazito ublaženom obliku.

Uvedena je mera o mogućnosti suspendovanja primene odredbi iz teksta u slučaju vanrednih okolonosti, posebno u slučaju “ozbiljnih posledica o raspoloživosti potrebnog zemljišta da se osigura dovoljna proizhvodnja za potrošnju u EU”.

Ta takozvana vanredna kočnica će biti aktivirana od strane Evropske komisije najduže na godinu dana.

Države članice će biti obavezne da ne smanjuju svoje gradske zelene površine i površine sa drvećem 2030. u odnosu na 2021. godinu (uz fleksibilnost ako takve površine već čine 45% urbanog ekosistema) i zatim će nastaviti da ih jačaju.

Tekst predviđa ukidanje prepreka (na primer malih zastarelih brana( na rekama i vodotokovima da bi dostigli najmanje 25.000 “slobodnih” vodotokova do 2030. godine radi bolje “prirodne povezanosti”.

U istom roku države treba da usvoje mere koje omogućuju “pozitivan” razvoj više šumskih indikatora – ugljenik, ptičja populacija, količina mrtve šume na tlu. U vezi poslednje tačke treba imati u vidu rizik od požara u vrlo suvim oblatsima.

Okvirni cilj o zasađivanju najmanje tri milijardi dodatnih stabala u EU do 2030. godine uključen je u tekstu zakona.

EU je predvidela oko 115 milijardi EUR iz svog budžeta za 2021-2027 za biodiverzitet.

Brisel procenjuje da će svaki investiran evro doneti između osam i 38 EUR preko prednosti koje daju zdravi ekosostemi (izdaci za zdravlje, polinizacija, kvalitet tla, manje poplava, ublažabanje klime, količina sačuvanog ribljeg fonda…), navodi Beta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300