Evroposlanici usvojili novi zakon o obnovi prirode

Panj u sumi
panj_jesen_suma

Evropska unija mora da obnovi najmanje 20% kopnenih i morskih područja do 2030. i sve narušene ekosisteme do 2050, navodi se u novom zakonu koji je danas usvojio Evropski parlament.

– Cilj zakona EU o obnovi prirode o kojem je postignut dogovor s državama članicama jeste da se obnove narušeni ekosistemi u svim državama članicama i da se pomogne u postizanju ciljeva EU u oblasti klime i bioraznovrsnosti, kao i poboljšanju sigurnosti hrane –  saopštio je Evropski parlament, prenosi Beta.

U saopštenju EP se navodi da je više od 80% evropskih staništa u lošem stanju.

Da bi se postigli ciljevi Unije, članice moraju da do 2030. obnove najmanje 30% staništa u lošem stanju, od šuma, livada, vlažnih staništa do reka i jezera.

Taj procenat mora biti povećan na 60% do 2040. i 90% do 2050.

Članice moraju da usvoje nacionalne planove za obnovu s detaljnim merama za postizanje tih ciljeva, navodi se u saopštenju.

Novi zakon predviđa mere za poboljšanje bioraznovrsnosti u poljoprivrednim ekosistemima, uključujući obnovu tresetišta, ali i da se ti ciljevi mogu odložiti u izuzetnim okolnostima ako dođe do znatnog smanjenja zemljišta potrebnog za dovoljnu proizvodnju hrane za potrebe EU.

Zakonom se takođe traži poboljšanje pokazatelja u šumskim ekosistemima, kao i da se zasadi tri milijarde stabala i zaštita gradskih zelenih površina.

Za usvajanje zakona je glasalo 329 poslanika, 275 je bilo protiv, a uzdržanih 24.

Dokument treba da usvoji i Savet EU, a stupiće na snagu 20 dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300