EK zabranila: Šljokice i sjajevi odlaze u istoriju

lak za nokte
lak za nokte

Foto: Pexels/Suzy Hazelwood

Šljokice u kozmetici i razni sjajevi trebalo bi da odu u istoriju nakon odluke Evropske komisije (EK) kojom se ograničava primena mikroplastike koja se namerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda, prenosi Hina.

EK je 25. septembra donela meru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o hemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namerno dodaje proizvodima. Ta se mera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije.

Ipak, u idućih 20-ak dana novo će pravilo biti najuočljivije upravo u trgovini kozmetikom. Kako je rekla Veronika Terzić iz koprivničke trgovine Pegot, specijalizovane za art, hobby i frizerski asortiman, oni su već počeli pripreme za akcijsku prodaju pojedinih kozmetičkih proizvoda koji sadrže mikroplastiku.

– Upravo smo primili mejl od poznatog proizvođača asortimana za nokte da se s tržišta do 16. oktobra povlače svi proizvodi koji u sebi sadrže mikroplastiku. Spisak proizvoda je zaista dugačak jer nisu u pitanju samo lakovi za nokte koji sadrže šljokice nego i razni drugi delovi asortimana, npr. pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikiru, a trenutno su vrlo popularni na tržištu – kaže Terzić.

Novim merama želi se sprečiti ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u okolinu. Zabraniće se prodaja same mikroplastike te proizvoda kojima je namerno dodata te se iz njih ispušta pri upotrebi.

Za opravdane slučajeve primenjuju se odstupanja i prelazni periodu, kako bi se subjekti na koje se nova pravila odnose mogli prilagoditi.

Zabrana za šljokice i mikrokuglice za 20 dana

Primenjuje se široka definicija mikroplastike – obuhvata sve čestice sintetičkih polimera koje su manje od pet milimetara, a organske su, netopljive i otporne na razgradnju. Svrha je smanjiti emisije namerno dodate mikroplastike iz što većeg broja proizvoda.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lekovi i medicinski proizvodi.

Prve mere, na primer zabrana za šljokice i mikrokuglice počeće se primenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primenjivaće se nakon dužeg perioda, kako bi pogođeni subjekti imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Odstupanja od zabrane prodaje važe za proizvode koji se upotrebljavaju na industrijskim lokacijama ili koji ne ispuštaju mikroplastiku, ali će njihovi proizvođači morati da daju uputstva o pravilnoj upotrebi i zbrinjavanju tih proizvoda kako bi se sprečilo ispuštanje mikroplastike.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300