Društvo za zaštitu ptica: Na jugu pronađeni dokazi za 34 slučaja krivolova

Gugutka ptica
gugutka_ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da su, tokom trodnevnog istraživanja nezakonitog hvatanja, posedovanja i trgovine divljim pticama pevačicama na jugu Srbije, pronađeni dokazi za 34 slučaja kršenja zakona.

U saopštenju  se navodi  da je policija u tri navrata postupala nakon prijava.

– Znali smo da je ovaj vid ugrožavanja ptica zastupljen na jugu Srbije, ali smo zaista šokirani onim što smo zatekli na terenu. Atari naselja oko Leskovca, Bojnika, Lebana i Vlasotinca prepuni su lokacija na kojima se ptice krivolove uglavnom hvatanjem na lepljive mamke – kazao je izvršni direktor DZPPS Milan Ružić.

Ružić je naglasio da, osim što je to evidentno krivično delo, hvatanje ptica na lepak je i izuzetno brutalno, jer ulepljene ptice često ostanu bez delova tela ili uginu od stresa i povreda.

– Crne slutnje su se obistinile. Ovo što smo otkrili deluje kao mreža organizovanog kriminala sa kojom institucije ne znaju kako da se izbore – dodao je on.

Strogo zaštićene divlje ptice se u Srbiji decenijama masovno izlovljavaju uz pomoć klopki, mreža, lepkova i drugih zakonom nedozvoljenih sredstava.

Hvatanjem živih ptica u prirodi posebno se ističu odgajivači divljih ptica pevačica.

Mnogi odgajivači jedinke divljih zeba ukrštaju sa kanarincima i drugim srodnima vrstama, time praktikujući takođe zakonom zabranjeno “bastardiranje”.

Prema dostupnim podacima, najčešće žrtve među pticama su one iz porodice zeba, poput češljugara, čiška, zimovke, konopljarke i zelentarke.

Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno je hvatati, ubijati, držati u zatočeništvu strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa.

Hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad državanja u kavezima i nezakonite prodaje je krivično delo, za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano.

U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica, piše u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300