Društvo za zaštitu ptica: Na jugu pronađeni dokazi za 34 slučaja krivolova

Gugutka ptica
gugutka_ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da su, tokom trodnevnog istraživanja nezakonitog hvatanja, posedovanja i trgovine divljim pticama pevačicama na jugu Srbije, pronađeni dokazi za 34 slučaja kršenja zakona.

U saopštenju  se navodi  da je policija u tri navrata postupala nakon prijava.

– Znali smo da je ovaj vid ugrožavanja ptica zastupljen na jugu Srbije, ali smo zaista šokirani onim što smo zatekli na terenu. Atari naselja oko Leskovca, Bojnika, Lebana i Vlasotinca prepuni su lokacija na kojima se ptice krivolove uglavnom hvatanjem na lepljive mamke – kazao je izvršni direktor DZPPS Milan Ružić.

Ružić je naglasio da, osim što je to evidentno krivično delo, hvatanje ptica na lepak je i izuzetno brutalno, jer ulepljene ptice često ostanu bez delova tela ili uginu od stresa i povreda.

– Crne slutnje su se obistinile. Ovo što smo otkrili deluje kao mreža organizovanog kriminala sa kojom institucije ne znaju kako da se izbore – dodao je on.

Strogo zaštićene divlje ptice se u Srbiji decenijama masovno izlovljavaju uz pomoć klopki, mreža, lepkova i drugih zakonom nedozvoljenih sredstava.

Hvatanjem živih ptica u prirodi posebno se ističu odgajivači divljih ptica pevačica.

Mnogi odgajivači jedinke divljih zeba ukrštaju sa kanarincima i drugim srodnima vrstama, time praktikujući takođe zakonom zabranjeno “bastardiranje”.

Prema dostupnim podacima, najčešće žrtve među pticama su one iz porodice zeba, poput češljugara, čiška, zimovke, konopljarke i zelentarke.

Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno je hvatati, ubijati, držati u zatočeništvu strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa.

Hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad državanja u kavezima i nezakonite prodaje je krivično delo, za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano.

U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica, piše u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje