DRI: Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima

planina_magla
planina_magla_3

Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima Srbije posledica je nedovoljne aktivnost čuvara i nadležnih inspekcija, nepostupanja po donetim rešenjima o rušenju objekata, kao i izostanka koordinacije i saradnje nadležnih slubi, ukazala je Državna revizorska institucija (DRI), prenosi Beta.

– Nisu usvojena i usaglašena sva planska dokumenta u oblasti zaštite prirode, što ukazuje da nisu preduzete sve aktivnosti u cilju efikasnog planiranja i upravljanja nacionalnim parkovima“, navodi se u izveštaju DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja “Upravljanje nacionalnim parkovima” – koji je predstavljen na konferenciji za novinare.

Utvrđeno je da Ministarstvo zaštite životne sredine nije blagovremeno pokrenulo i sprovelo proceduru usvajanja planova upravljanja nacionalnim parkovima, što ukazuje da nije usvojen desetogodišnji planski okvir za sprovođenje aktivnosti na očuvanju, unapređenju i održivom korišćenju područja nacionalnih parkova.

– Preduzete aktivnosti subjekata revizije nisu u dovoljnoj meri doprinele efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima, što stvara rizik za očuvanje, razvoj i održivo upravljanje zaštićenim područjima -Tara ističe se u izveštaju DRI.

Navedeno je da upravljači nacionalnim parkovima Tara i Đerdap nemaju potpunu kontrolu nad aktivnostima koje se odvijaju na teritoriji zaštićenog područja. Unutar granica nacionalnih parkova Đerdap i Tara, u pojedinim gazdinskim jedinicama, odeljenjima i odsecima, veći je obim seče stabala u odnosu na planirani obim iz osnove gazdovanja šumama. Nije formiran Stručni savet nacionalnih parkova, dok Savet korisnika, formiran kod nacionalnih parkova Tara, Đerdap i Fruška gora, nije u dovoljnoj meri doprineo unapređenju upravljanja zaštićenim područjem.

Po oceni državnih revizora, Ministarstvo zaštite životne sredine kroz rad inspekcije nije u dovoljnoj meri doprinelo efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima.

Opština Bajina Bašta u periodu od 2018 – 2020. godine nije sprovela nijedan inspekcijski nadzor nad izgradnjom bespravnih objekata, što je uticalo na rast bespravne gradnje u granicama Nacionalnog parka Tara. Opština Majdanpek je u poslednjih 13 godina donela više od 40 rešenja o rušenju bespravnih objekata na području Nacionalnog parka Đerdap, ali ni po jednom nije postupila zaključno sa 2020. godinom.

– Izostanak koordinacije i saradnje nadležnih subjekata ima za posledicu nedovoljnu zaštitu nacionalnog parka i porast bespravne gradnje u zaštićenom području – upozorila je DRI i preporučila unapređenje sistema upravljanja nacionalnim parkovima kroz efikasniji rad čuvarske službe i nadležnih inspekcija kao i kroz bolju koordinaciju i saradnju nadležnih službi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje