DRI: Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima

planina_magla
planina_magla_3

Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima Srbije posledica je nedovoljne aktivnost čuvara i nadležnih inspekcija, nepostupanja po donetim rešenjima o rušenju objekata, kao i izostanka koordinacije i saradnje nadležnih slubi, ukazala je Državna revizorska institucija (DRI), prenosi Beta.

– Nisu usvojena i usaglašena sva planska dokumenta u oblasti zaštite prirode, što ukazuje da nisu preduzete sve aktivnosti u cilju efikasnog planiranja i upravljanja nacionalnim parkovima“, navodi se u izveštaju DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja “Upravljanje nacionalnim parkovima” – koji je predstavljen na konferenciji za novinare.

Utvrđeno je da Ministarstvo zaštite životne sredine nije blagovremeno pokrenulo i sprovelo proceduru usvajanja planova upravljanja nacionalnim parkovima, što ukazuje da nije usvojen desetogodišnji planski okvir za sprovođenje aktivnosti na očuvanju, unapređenju i održivom korišćenju područja nacionalnih parkova.

– Preduzete aktivnosti subjekata revizije nisu u dovoljnoj meri doprinele efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima, što stvara rizik za očuvanje, razvoj i održivo upravljanje zaštićenim područjima -Tara ističe se u izveštaju DRI.

Navedeno je da upravljači nacionalnim parkovima Tara i Đerdap nemaju potpunu kontrolu nad aktivnostima koje se odvijaju na teritoriji zaštićenog područja. Unutar granica nacionalnih parkova Đerdap i Tara, u pojedinim gazdinskim jedinicama, odeljenjima i odsecima, veći je obim seče stabala u odnosu na planirani obim iz osnove gazdovanja šumama. Nije formiran Stručni savet nacionalnih parkova, dok Savet korisnika, formiran kod nacionalnih parkova Tara, Đerdap i Fruška gora, nije u dovoljnoj meri doprineo unapređenju upravljanja zaštićenim područjem.

Po oceni državnih revizora, Ministarstvo zaštite životne sredine kroz rad inspekcije nije u dovoljnoj meri doprinelo efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima.

Opština Bajina Bašta u periodu od 2018 – 2020. godine nije sprovela nijedan inspekcijski nadzor nad izgradnjom bespravnih objekata, što je uticalo na rast bespravne gradnje u granicama Nacionalnog parka Tara. Opština Majdanpek je u poslednjih 13 godina donela više od 40 rešenja o rušenju bespravnih objekata na području Nacionalnog parka Đerdap, ali ni po jednom nije postupila zaključno sa 2020. godinom.

– Izostanak koordinacije i saradnje nadležnih subjekata ima za posledicu nedovoljnu zaštitu nacionalnog parka i porast bespravne gradnje u zaštićenom području – upozorila je DRI i preporučila unapređenje sistema upravljanja nacionalnim parkovima kroz efikasniji rad čuvarske službe i nadležnih inspekcija kao i kroz bolju koordinaciju i saradnju nadležnih službi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300