DRI: Elektrane naplaćivale grejanje po površini, a ne po potrošnji

Grejanje radijator
grejanje_radijtor_21

Javno komunalno preduzeće “Beogradske elektrane” u periodu od 2018. do 2020. godine naplaćivale su vlasnicima stambenog prostora uslugu grejanja prema površini, umesto prema potrošnji, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI), prenosi Beta.

– JKP “Beogradske elektrane” je od 90 odsto vlasnika stambenog prostora u periodu od 2018. do 2020. godine naplaćivalo toplotnu energiju prema jedinici površine, umesto prema potrošnji, kako je propisano Zakonom o energetici, Zakonom o efikasnom korišćenju energije i Odlukom o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda – navela je DRI u izveštaju o reviziji poslovanja tog preduzeća. Dodaje se da JKP “Beogradske elektrane”, JKP “Gradska toplana” Niš i JKP “Toplana-Loznica” nisu sve reklamacije potrošača rešavali u propisanom roku, a evidencije o primljenim reklamacijama nisu sveobuhvatne.

Utvrđeno je i da nije u potpunosti uspostavljen efikasan nadzor nad primenom propisa u oblasti zaštite potrošača. Inspekcijski nadzor u periodu 2018-2020. godine nije u potpunosti obezbedio ostvarivanje prava potrošača u oblasti snabdevanja toplotnom energijom. Ističe se da pravni okvir nije u potpunosti stvorio uslove za efikasnu primenu Zakona o zaštiti potrošača zbog nepotpunog sprovodjenja i neuskladjenosti pojedinih propisa.

Revizori su utvrdili da pojedine odredbe Zakona o komunalnim delatnostima i odluke jedinica lokalnih samouprava u delu obaveze zaključenja pojedinačnih ugovora o snabdevanju toplotnom energijom, prava na raskid ugovora i prava potrošača na reklamaciju, nisu uskladjene sa Zakonom o zaštiti potrošača, čijim se odredbama pruža veći stepen zaštite potrošača.

toplana zagadjenje vazduha

Iako je, kako je navedeno, formirano 89 udruženja potrošača, samo njih 26 je podnelo zahtev i ispunilo uslove za upis u Evidenciju nadležnog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, što za posledicu ima nejednaku dostupnost zaštite potrošača na teritoriji Srbije.

– Preduzete aktivnosti tih udruženja, ali i komunalnih preduzeća nisu u dovoljnoj meri doprinele efikasnom ostvarivanju prava potrošača u oblasti snabdevanja toplotnom energijom – navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da toplane u tom dvogodišnjem periodu nisu zaključile pisane ugovore o snabdevanju toplotnom energijom sa najvećim brojem vlasnika stambenog prostora, iako je navedena obaveza propisana Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o energetici.

JKP “Beogradske elektrane” i JKP “Toplana-Loznica” u periodu 2018-2020. godine nisu, kako su utvrdili revizori, podnosili nadležnom organu pisani zahtev za odobravanje cene toplotne energije za nastupajuću grejnu sezonu i u toku grejne sezone ukoliko se ukupna cena energenta smanjivala za više od pet odsto, što nije u skladu sa Zakonom o energetici.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u periodu 2018-2020. godine nije preduzimalo aktivnosti u cilju održavanja sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača, a nije ni sačinilo izveštaj o realizaciji strateških dokumenata iz oblasti zaštite potrošača i energetike, a to nije učinilo ni Ministarstvo rudarstva i energetike.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300