“Dr Gugl” najpopularniji u Srbiji

pesacki prelaz ulica
pesaci_pesacki_ulica

Samo 5% stanovnika Srbije ne traži informacije o zdravstvenim temama od “dr Gugla”, dok je njih čak 72% tražilo prošle godine češće nego obično informacije o zdravlju na internetu, jedan je od nalaza “Stada” zdravstvenog istraživanje za 2021. godinu, sprovedenog u 15 evropskih zemalja među kojima je i Srbija, prenosi Danas.

Ovaj procenat znači da su stanovnici Srbije među obuhvaćenim zemljama lideri u pogledu potrage za informacijama o zdravlju na mreži.

Na nivou Evrope više od polovine Evropljana – 54% ističe da su se češće okretali onlajn izvorima radi istraživanja zdravstvenih problema.

Značajan procenat Evropljana, njih 36%, takođe koristi internet za informacije o uzimanju lekova, njihovim indikacijama i neželjenim reakcijama, u čemu prednjače stanovnici Rusije (62%) i Ukrajine (58%).

Istraživanje je takođe pokazalo da bi u Srbiji čak 82% stanovnika bilo spremno da koristi elektronsko uputstvo za pacijente, kao i elektronske letke i liflete sa informacijama o proizvodima, npr. skeniranjem koda na pakovanjima lekova, što Srbiju svrstava na šesto mesto od 15 anketiranih zemalja.

Takođe, lečenje putem veb kamere spremno je da prihvati 60% stanovnika Srbije, u slučaju lakše ili sekundarne bolesti, što je malo iznad evropskog proseka od 57%, čime se Srbija našla na petom mestu iza Portugalije, Španije, Italije i Velike Britanije u pogledu spremnosti za takav vid konsultacija sa lekarom.

Međutim, iako svaki četvrti Evropljanin ovaj način konsultacija smatra sjajnim napretkom, ističući i značajnu uštedu u vremenu, jednak broj njih to kategorično odbija (24%) naglašavajući da mnogo više ceni ličnu interakciju sa lekarom uprkos napretku tehnologije.

Rezultati istraživanja, u drugoj godini Covid pandemije, takođe ukazuju da bi danas manji broj Evropljana prihvatio “lečenje na daljinu” (57%) u odnosu na 2020. godinu, kada ih je čak 70 procenata pozdravljalo ovu opciju. Dakle, uprkos naglom porastu digitalizacije, 13% manje stanovnika Evrope danas želi “lečenje na daljinu”, dok je u porastu težnja za konsultacijama uživo i to sa 11% u 2020. na 24 procenta Evropljana u tekućoj godini.

“Stada” zdravstveni izveštaj obuhvatio je 30.000 ispitanika iz 15 zemalja. Dodatne informacije o “Stada” Zdravstvenom izveštaju možete pronaći na sajtu kompanije “Hemofarm”.

Aplikacije nisu popularne

U pogledu analognih medija, zdravstvene aplikacije nisu posebno popularne u Evropi. Samo 7% ispitanika je potvrdilo da ih koristi, a čak 30% Evropljana ih ne smatra korisnim.

Kada je reč o spremnosti da prihvate zdravstvene aplikacije na svojim mobilnim telefonima, građani Srbije su i u ovom slučaju malo iznad evropskog proseka, jer njih 9% već koristi takve aplikacije, a više od petine (22%) veruje da bi im takve aplikacije mogle pomoći u postizanju bolje onlajn komunikacije sa svojim lekarom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje