Divlja ruža, crna zova, vranilova trava – Prirodna apoteka Tare

bor_suma
bor_suma

Nepregledna prostranstva Tare, šumom prebogate planine koju zovu ”pluća Srbije”, kriju i mnoštvo lekovitih biljaka čije blagodeti katkad iznenađuju. Takve pomažu kod mnogih bolesti ovog vremena, a ima i moćnih da, recimo, deluju kao protivotrov kod trovanja gljivama.

Tu snažnu lekovitost na Tari ima kitnjak, vrsta hrasta visokog stabla. Kod njega su lekoviti kora i plod-žir. Upravo je čaj od kore kitnjaka odličan protivotrov kod trovanja otrovnim biljkama i gljivama. A ovo drvo samo je jedno u nizu rastinja na Tari čija je lekovitost izuzetna, prve kategorije. Svoja blagotvorna dejstva ima i Pančićeva omorika, jedna od naših najznačajnijih biljnih vrsta koja je opirući se užasima ledenog doba uspela da preživi na Zaovinama.

O ovome piše nedavno objavljena knjiga ”Lekovite biljke Nacionalnog parka Tara”, autorke dr Dragice Vilotić, profesorke Šumarskog fakulteta u Beogradu. Predstavljena prilikom obeležavanja četiri decenije tog nacionalnog parka, zasnovana na sveobuhvatnim višegodišnjim istraživanjima na terenu.

– Autorka je utvrdila postojanje većeg broja lekovitih biljaka, od kojih je 158 vrsta iz 63 familije detaljno opisala i ilustrovala originalnim fotografijama. U opisu svake pored latinskog naziva dato je ime na srpskom jeziku, takozvani narodni naziv, kao i lokalni koji se koriste na istraživanom području – piše u recenziji knjige dr Mirjana Šijačić Nikolić.

Po oceni dr Dragane Vukov, Tara je bogatstvo za istraživače i turiste, a ova knjiga ima stručnu i praktičnu vrednost. Dr Ružica Igić podseća da su mnogi naučnici posećivali i istraživali Taru, ali nijedno sveobuhvatno delo o lekovitim biljkama Tare pre ovoga nije štampano, pa je ovaj izazov za autorku knjige uspešno završen.

Obuhvaćene biljke su prema lekovitosti podeljene u pet kategorija. Tu čitamo, na primer, da su u prvoj kategoriji nisko drvo krušina (čija se lekovita mlada kora osušena koristi kod hemoroida i crevnih zatvora), kleka, sa svojim iglicama (pomaže kod stomačnih tegoba, nazeba i kašlja), divlja ruža (njen lekovit plod pun vitamina C jača organizam), crna zova (od plodova se prave džemovi koji se koriste kao diuretici, a čaj od cveta ublažava gripozna stanja), šumska lipa (čaj od njenog cveta upotrebljava se za umirenje kašlja, kod povišenog krvnog pritiska i za nervno smirenje).

Posebno lekovit je i crni bor (dostiže visinu do 40 metara, a starost od više stotina godina), čiji osušeni izbojci u vidu čaja pomažu kod kašlja, hroničnog bronhitisa i kao diuretik, dok se mladi borovi pupoljci kuvani u mleku i vinu koriste za lečenje kožnih bolesti i reume. Kod Pančićeve omorike (u narodu zvane omora, srpska smrča) lekoviti su mladi svetlozeleni izbojci, od kojih se prave melemi za lečenje rana, kupke za reumatizam i čaj kod upale pluća.

Hajducka trava

Među zeljastim biljkama s Tare naročitom lekovitošću ističu se hajdučka trava, petrovac, pirevina, kaćunak, biljka rusaLincura, recimo, može da pomogne kod upale vena, a njen čaj boljem varenju. Sok dobijen iz lista zelenike, retke vrste, koristi se u lečenju bolesti jetre, dok bukva daje katran pogodan za lečenje šuge, ekcema i peruti. Vrlo su lekoviti i crni slez, podbel, kamilica, matičnjak, vranilova trava (divlji origano), jaglika, gavez, maslačak, kopriva, divizma i drugo bilje sa Tare.

Autorka Dragica Vilotić u predgovoru pominje zaslužne istraživače flore Tare (poseban doprinos dr Milovana Gajića) te navodi da je jedna od namena publikacije da se više sazna o značaju i upotrebnoj vrednosti lekovitog bilja ove planine. Dodaje da se vrste opisane u knjizi osim u zvaničnoj koriste i u narodnoj medicini, gde lečenje biljem ima dugu tradiciju (prve podatke o lekovitom bilju beleži Sveti Sava, nalaze se u Hilandarskom tipiku iz 12. veka).

– Moja prva šumarska iskustva vezuju se za Taru i 1978. godinu. Od tada pa sve do današnjeg dana ljubav prema ovoj prelepoj planini, njenim žiteljima (mojim kolegama i studentima) ne jenjava… Moja prva terenska istraživanja potiču sa Tare i mojim odlaskom u penziju završavaju se ovom publikacijom na Tari – napisala je Dragica Vilotić.

Izvor: nptara.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300