Digitalizovano prvih 13 usluga Ministarstva zaštite životne sredine

Priroda voda bara jezero
priroda_voda

Prvih 13 usluga Ministarstva zaštite životne sredine namenjenih privredi digitalizovano je i dostupno na portalu eUprava. Nove elektronske usluge Ministarstva, sa već postojećih 29 usluga za privredu koje su ranije uvedene Programom ePAPIR na Portalu eUprava, čine tek prvi korak u dostupnosti javne uprave kroz elektronsku komunikaciju i sticanje dozvola i licenci na jednostavan i brz način, saopštilo je Ministarstvo.

– Digitalizacijom administrativnih postupaka olakšavamo i omogućavamo privrednicima u Srbiji jeftinije i brže poslovanje prilikom podnošenja i dobijanja dozvola i licenci koje izdaje Ministarstvo. Izuzetno je važno da javnu upravu stavimo u službu svakog građanina i svakog preduzeća i da obilaženje šaltera više ne bude obaveza ni građana, ni privrede. Stoga ćemo nastaviti intenzivno da radimo kako bismo im obezbedili usluge javne uprave na dohvat ruke – rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Vujović je navela da će Ministarstvo do kraja godine biti u mogućnosti da i ostale usluge pruži elektronskim putem, ističući da je prioritet digitalizacija administrativnih postupaka i usluga u oblasti Zelene agende.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović ističe da je Ministarstvo zaštite životne sredine jedno od prvih ministarstava koje se posvetilo digitalizaciji svih usluga koje pruža građanima i privredi.

– Od danas možemo koristiti prvih 13 digitalizovanih postupaka/usluga za privredu u oblasti zaštite životne sredine. Digitalizacijom ovih postupaka olakšavamo i omogućavamo za skoro 2.250 privrednika u Srbiji jeftinije i brže poslovanje prilikom podnošenja i dobijanja dozvola i licenci koje izdaje Ministarstvo zaštite životne sredine. Javnu upravu stavljamo u službu svakog građanina i svakog preduzeća. Obilaženje šaltera više ne sme da bude obaveza ni građana ni privrede – rekao je Jovanović.

Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP), Bojana Tošić, ukazala je da je u tom cilju Vlada obezbedila sveobuhvatan pristup pojednostavljenju i digitalizaciji usluga javne uprave.

– U cilju unapređenja poslovnog okruženja i smanjenja administrativnog opterećenja za privredu, Vlada sprovodi sveobuhvatan reformski proces kako bi javna uprava bila u službi privrede i građana. Programom ePapir na jedinstven i sveobuhvatan način Republički sekretarijat za javne politike, u partnerskom odnosu sa privredom i javnim institucijama, koordinira proces pojednostavljenja i digitalne dostupnosti usluga javne uptrave. Pripremili smo i učinili javno dostupnim 42 digitalne usluge za naše privrednike na portalu eUprave i 10 usluga na portalu Ministarstva za rudarstvo i energetiku. Najveću podršku u digitalizaciji do sada nam je pružio Fond za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu kroz projekat “Unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji”, koji je realizovala Međunarodna finansijska korporacija (IFC), kao i GIZ u delu digitalizacije usluga Ministarstva rudarstva i energetike. Da dobro radimo ovaj posao potvrđuje i nagrada koju je Srbija osvojila na globalnom takmičenju u organizaciji Partnerstva za otvorenu upravu, gde je ePAPIR osvojio drugo mesto u konkurenciji 18 evropskih država, kao reforma sa najvećim uticajem na građane i privredu – istakla je Tošić.

Prvi digitalizovani administrativni postupci Ministarstva zaštite životne sredine, između ostalog, uključuju izdavanje dozvola i izmena dozvola za uvoz/izvoz zaštićenih vrsta divlje flore, faune i gljiva, fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte, kao i proizvoda i/ili opreme koji sadrže fluorovane gasove sa efektom staklene bašte.

Spisak 13 usluga sa linkovima:

Uvoz/izvoz fluorovanih gasova

Uvoz/izvoz zaštićenih vrsta

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300