Dan ekologa Srbije – 6. maj

leptir
leptir

Ekologija danas zauzima jedan od glavnih mesta u javnoj sferi s obzirom na to da je čovek svojim negativnim delovanjem zagadio i narušio prostor. U mnogim delovima sveta ugrožen je opstanak velikog broja biljaka i životinja, a stepen zagađenosti je dostigao toliki nivo da je i opstanak samog čoveka doveden u pitanje.

Naziv ekologija potiče od grčkih reči oikos – dom i logos, reč, nauka, izučavanje.

Termin ekologija prvi put je upotrebio nemački biolog Ernest Hekel 1866. godine. Ekologija je nauka koja proučava odnose između živih bića i njihove životne sredine, kao i uzajamne odnose između živih bića.

Ekologija se često poistovećuje sa pojmom zaštite životne sredine, međutim, zaštita životne sredine samo jedna od oblasti kojima se bavi ekologija. Ekologija predstavlja posebnu multidisciplinarnu naučnu oblast koja je povezana prvenstveno sa mnogim biološkim disciplinama, ali i sa drugim prirodno-naučnim disciplinama kao što su biogeografija, geologija, geomorfologija, hidrologija, klimatologija, pedologija, fizika, matematika, i društvenim naukama poput sociologije, ekonomije, prava, politike.

Treba razlikovati ekologa od zaljubljenika u prirodu, učesnika ekoloških akcija čišenja i sl.

Ekolog se postaje na Biološkom fakultetu u Beogradu i Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Na mnogim drugim fakultetima, takođe, ima sličnih zvanja koja su usmerena ka životnoj sredini.

Iako se i dalje govori da je to zanimanje budućnosti, neshvatljivo je da već nije postalo sadašnjost.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300