Da li ste videli dugorepu sovu?

dugorepa_sova
Da li ste videli dugorepu sovu?

Foto: pticesrbije.rs/ Aleksa Vukićević

Verovatno ste primetili da su od jeseni mnogi prirodnjaci pronalazili i fotografisali dugorepe sove (Strix uralensis), kako u Srbiji, tako i u okruženju. To ne bi bilo neobično za planinskim krajeve, negde u četinarskim ili mešovitim šumama gde se ove lepotice skrivaju, no sve više se beleže u naseljenim mestima, čak i u gradskim centrima.

Mlade dugorepe sove nakon osamostavljivanja provode izazovan period života učeći se preživljavanju. Roditelji ih proteruju se teritorija, a neiskusne sove potom kreću u postolovine i zato se pojavljuju na neobičnim lokacijama, obično vođene izvorima hrane – glodarima.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica poziva sve građane da zajedno sa Društvom prikupe podatke za članak o nalazima dugorepe sove u Srbiji tokom ove jeseni i zime. Ovi podaci će stručnjacima dati jasniji uvid u kretanja ove vrste širom Evrope.

Svoja zapažanja i snimke možete poslati Slobodanu Markoviću iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na imejl: slobodan.markovic@pticesrbije.rs.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama