Da li ste videli dugorepu sovu?

dugorepa_sova
dugorepa_sova_2

Foto: pticesrbije.rs/ Aleksa Vukićević

Verovatno ste primetili da su od jeseni mnogi prirodnjaci pronalazili i fotografisali dugorepe sove (Strix uralensis), kako u Srbiji, tako i u okruženju. To ne bi bilo neobično za planinskim krajeve, negde u četinarskim ili mešovitim šumama gde se ove lepotice skrivaju, no sve više se beleže u naseljenim mestima, čak i u gradskim centrima.

Mlade dugorepe sove nakon osamostavljivanja provode izazovan period života učeći se preživljavanju. Roditelji ih proteruju se teritorija, a neiskusne sove potom kreću u postolovine i zato se pojavljuju na neobičnim lokacijama, obično vođene izvorima hrane – glodarima.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica poziva sve građane da zajedno sa Društvom prikupe podatke za članak o nalazima dugorepe sove u Srbiji tokom ove jeseni i zime. Ovi podaci će stručnjacima dati jasniji uvid u kretanja ove vrste širom Evrope.

Svoja zapažanja i snimke možete poslati Slobodanu Markoviću iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na imejl: slobodan.markovic@pticesrbije.rs.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300