Bugarska postaje regionalna platforma za snabdevanje gasom

cevi
cevi

Foto: pixabay/AnandKze

Evropska komisija i Bugarska složile su se da Sofija uspostavi prvu regionalnu radnu grupu kao deo Plaforme EU za kupovinu energije koja će se baviti potrebama za gasom i strujom, cenama i isporukama, kao i infrastrukturnim aspektima.

Regionalna platforma je dogovorena nakon serije sastanaka zamenika bugarskog premijera Asena Vasileva u Evropskoj komisiji dan nakon što je “Gazprom” obustavio isporuke gasa Bugarskoj jer ga ne plaća u rubljama, saopštila je EK.

– U Bugarskoj će biti uspostavljen regionalni koordinacioni centar za upravljanje ukupnim korišćenjem gasne i infrastrukture za struju i dodatnim kupovinama gasa za Balkan i Italiju – rekao je 28. aprila u Briselu Vasilev posle sastanka sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen i potpredsednikom EK Fransom Timermansom.

Regionalna platforma će se koncentrisati na predstojeću godinu i obezbediti specifičnu regionalnu ekspertizu i znanje za razvoj i sprovođenje akcionog plana za smanjenje zavisnosti od ruskog fosilnog goriva REPowerEU, punjenje skladišta pre sledeće zime i dalje ubrzavanje dekarbonizacije energetskog sektora.

Komisija će sledećeg meseca predstaviti REPowerEU plan.

Takođe će platforma podržavati i koordinisati implementaciju zajedničkih planova pripremljenosti za region, ukljujući međunarodne kupovine, skladištenje i interkonektore, doprinoseći tako bezbednosti isporuka u Bugarsku, region, energetsku zajednicu i šire.

Bugarska će se obratiti zemljama u okruženju u okviru ove radne grupe i organizovaće prvi ministarski sastanak 5. maja, saopštila je EK.

Regionalno čvorište

Kako prenosi EURACTIV.bg, Bugarska je dobila snažnu podršku EU za odbijanje da Rusiji plaća gas u rubljama.

– Tražili smo da se bugarska infrastruktura koristi za distribuciju gasa u regionu a za to će biti upotrebljen ovaj centar. Tražimo najbolje infrastrukturno rešenje za početak zajedničke nabavke gasa i optimizaciju snabdevanja strujom – rekao je Vasilev koga je u Briselu pratio ministar energetike Aleksandar Nikolov.

– Bugarska ne samo da može da obezbedi svoje tri milijarde kubnih metara gasa, već može da obezbedi 17-20 milijardi i za druge evropske zemlje – rekao je Vasilev i dodao da će zbog toga koordinacioni centar biti u toj zemlji.

Kako se navodi, Bugarska može da koristi Transbalkanski gasovod kojim se 30 godina transportovao ruski gas preko Ukrajine do Jugoistočne Evrope. Kapacitet mu je 17 milijardi kubnih metara, gas može da ide i u obrnutom smeru a trenutno se ne koristi zbog Turskog toka.

Transbalkanski gasovod ima dovoljan kapacitet i veze do mreža susednih zemja i može da ima značajnu ulogu u oslobađanju regiona od zavisnosti od ruskog gasa, uz bugarsko-grčki interkonektor.

Tečni prirodni gas (LNG) može da se uvozi preko Turske i Grčke i koristi iste gasovode za region smanjujući zavisnost od ruskog gasa. Međutim, takvi planovi zahtevaju konsenzus zemalja učesnica u projektu iz Jugoistočne Evrope.

Pre početka rata u Ukrajini, glavni izazovi bili su politički, ne tehnički, ali je sada situacija potpuno drugačija, prokomentarisao je za Euractiv Bugarska jedan izvor.

Kapacitet Transbalkanskog toka rezervisan je za “Gazprom”, iako ga on ne koristi. Nakon unilateralnog raskida ugovora sa Bugarskom, Sofija uz pomoć EK može da traži pravni način da oslobodi kapacitet gasovoda.

Bugarska delegacija u Briselu je najavila da će u roku od dve nedelje centar u Bugarskoj početi da radi na koordinaciji kupovina dodatne količine gasa za region. Ideja je da se postigne maksimalan kapacitet za region i da se zatim organizuje zajednička evropska kupovina.

Odluka o zajedničkim evropskim nabavkama treba da bude doneta sredinom maja. Prema rečima Vasileva, cene bi mogle da budu manje od Gaspromovih ako se sve isplanira.

Vasilev je rekao i da je u Briselu jasno rečeno da se plaćanjem gasa u rubljama krše sankcije i to je ponovo potvrđeno, “tako da se isplate koje traži Gazprom ne mogu izvršiti”.

On je rekao i da je Bugarska od EK tražila pravnu pomoć za moguć arbitražni postupak protiv Gasproma.

– Istražuje se da li je u unilateralnom prekidu isporuka iskorišćena dominantna pozicija na tržištu, istražuju se i druge opcije, i ako budemo imali osnova, tužićemo “Gazprom3 – rekao je Vasilev.

Konkretno, Bugarska ispituje mogućnost da njena kompanija za gas “Bulgargas” tuži “Gazprom” zbog prekida isporuka.

Izvor: EURACTIV.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje