Bentli ulaže 3,4 milijarde dolara u električne automobile

Bentli Bentley
bentley

Foto: Pexels/ Mihis Alex

“Bentley motors” (Bentli motors) planira da uloži 3,4 milijarde dolara kako bi postao potpuno električni luksuzni brend do 2030, navodi se u saopštenju ovog proizvođača automobila.

“Bentley”, koji je u vlasništvu nemačkog proizvođača automobila “Volkwagen”, najavio je svoj cilj elektrifikacije do 2020. kao glavni deo svog plana transformacije “Beyond100” koji podrazumeva da kompanija postane u potpunosti oslobođena ugljen-dioksida do 2030. godine.

– Ovo je prvi put da je “Bentley” obelodanio iznos investicije – piše CNBC.

Bentlijevo prvo električno vozilo trebalo bi da siđe sa proizvodne trake 2025, ističu u kompaniji.

– “Beyond100” je najhrabriji plan u slavnoj istoriji “Bentley”, u segmentu luksuza. To je ambiciozan i kredibilan putokaz ka karbonskoj neutralnosti našeg ukupnog poslovnog sistema – rekao je izvršni direktor i predsednik kompanije “Bentley” Adrian Holmark.

Promena je, piše CNBC, veliki potez za proizvođača automobila, koji je najpoznatiji po svojim luksuznim vozilima koji mogu koštati milione dolara. Za razliku od mnogih mejnstrim proizvođača automobila, “Bentley” će se oslanjati na plug-in hibridna električna vozila u svom prelasku na električna vozila.

Kompanija planira da ekskluzivno nudi elektrificirane modele, uključujući potpuno električne i plug-in hibride, počevši od 2026. “Bentley” trenutno nudi plug-in hibridnu verziju svog Bentayga SUV od 160.000 dolara, koji uključuje motor, kao i EV komponente i električni domet.

“Bentley” je prošle godine prodao 14.659 vozila, što je povećanje od 31 odsto u odnosu na prethodni prodajni rekord kompanije od 11.206 automobila tokom 2020. godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300