Batut: U Srbiji raste broj obolelih od groznice Zapadnog Nila

komarac
komarac

Foto: Pexels/Erik Karits

U Srbiji je do 16. septembra ove godine registrovano 73 obolelih od groznice zapadnog Nila, objavio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

U Srbiji je 28. avgusta registrovano bilo 57 obolelih, dok je taj broj sada veći za 16.

Među obolelima su 43 muškarca i 30 žena, starosti od 18 do 89 godina.

U sezoni nadzora 2023. godine, do 13. septembra u državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice prijavljeno je ukupno 417 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, kao i 31 smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa ovom bolešću.

U Italiji su obolele 203 osobe, a devet ljudi je umrlo, u Grčkoj 119 obolelih i 14 smrtnih slučajeva, u Rumuniji su 42 osobe zaražene, a 7 osoba je umrlo, u Mađarskoj su zabeležene 23 infekcije, Francuskoj 21, u Španiji 5 obolelih i 1 smrtni slučaj.

U Nemačkoj su obolele 3 osobe, dok je na Kipru i Severnoj Makedoniji registrovan po jedan slučaj groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a sezona transmisije virusa u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300