Batut: Preporuke za korišćenje suplemenata

suplementi
suplementi

Foto: PIxabay/stevepb

Zbog veoma raznovrsnog sadržaja i namene, poslednjih decenija beleži se stalni porast upotrebe dodataka ishrani među svim starosnim kategorijama stanovništva, navodi Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Istraživanja koja su ispitivala informisanost potrošača o ovim dijetetskim proizvodima i razlozima za njihovu upotrebu ukazuju da se često izbor dodataka ishrani vrši bez prethodnog saveta sa lekarom. Nepravilna i neracionalana upotreba može rezultirati pogoršanjem ili oštećenjem zdravlja.

Dodaci ishrani (dijetetski suplementi) su hrana koja dopunjuje uobičajenu ishranu. Najčešće predstavljaju, pojedinačno ili u kombinaciji, koncetrovane izvore raznih vitamina (vitamin C, vitamini B kompleksa, vitamini A, D, E, K) i minerala (magnezijum, kalcijum, cink, selen, gvožđe…), kao i drugih sastojaka sa hranljivim ili fiziološkim delovanjem (aminokiseline, enzimi, masne kiseline, dijetna vlakna, dobre bakterije, biljke, biljni produkti…).

U cilju bezbedne upotrebe dodataka ishrani, važno je pridržavati se sledećih preporuka:

  • Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu.
  • U izboru dodatka ishrani posavetujte se sa vašim izabranim lekarom/ lekarom specijalistom za osnovnu bolest koju imate i/ili lekarom specijalistom za ishranu. Oni će na osnovu uvida u vaše zdravstveno stanje, terapiju koju koristite, rezultate biohemijskih analiza krvi, simptome na koje ukazujete, kao i na osnovu uvida u navike u ishrani i procenu stanja uhranjenosti, preporučiti vrstu dijetetskog proizvoda.
  • Dodatke ishrani kupujte samo na ovlašćenim mestima za prodaju ovih proizvoda.
  • Deklaracija svakog dodatka ishrani u prometu mora da sadrži podatak o broju i datumu upisa u Registar dijetetskih proizvoda Ministarstva zdravlja Republike Srbije, što ukazuje da je proizvod kategorisan i proveren na zdravstvenu ispravnost u ovlašćenim institucijama.
  • Pridržavajte se svih uputstava i upozorenja navedenih na deklaraciji.
  • Deklaracija svakog dodatka ishrani mora da sadrži upozorenja o potencijalnim opasnostima primene dijetetskog suplementa u kombinaciji sa drugim proizvodima ili lekovima.
  • Preporučena dnevna doza dodatka ishrani se ne sme prekoračiti.
  • Mnogi dodaci ishrani, zbog prirode aktivnih i pomoćnih sastojaka, nisu namenjeni deci, trudnicama, dojiljama i osobama koje boluju od određenih hroničnih bolesti.
  • Pre upotrebe proverite da li ste preosetljivi ili alergični na neki od sastojaka proizvoda.
  • Dodatak ishrani nakon otvaranja originalnog pakovanja čuvajte na suvom i tamnom mestu, van domašaja dece.

Dodatak ishrani koristite samo u naznačenom roku trajanja.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje