Automati za odlaganje ambalažnog otpada – Koje aparate građani koriste u iščekivanju depozitnog sistema?

ambalazni otpad
ambalazni otpad

Automati u koje može da se odloži ambalažni otpad su veoma prijemčivi za građane, ali ih je dostupna tek nekolicina. Građani iščekuju uvođenje depozitnog sistema kada će moći da odnesu ambalažni otpad u prodavnicu, ubace u pametnu mašinu i dobiju povrat novca koji su dali kada su kupovali neki napitak.

Reciklomati, koji su postavljeni u nekoliko gradova, građane posebno zanimaju. Portalu SRDA se često obraćaju sa pitanjem kad će reciklomati stići u njihovu lokalnu samoupravu.

Koje su sada dostupne mašine za sakupljanje ambalažnog otpada?

Reciklomati u Novom Sadu

reciklomat novi sad

Reciklomat Novi Sad (Foto: Sekopak)

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su početkom aprila ove godine da rade reciklomati. Postavljanjem pametnih mašina građanima se pruža mogućnost da učestvuju u primarnoj selekciji otpada i daju svoj doprinos očuvanju životne sredine u Novom Sadu.

Građani mogu da odlažu PET boce i limenke. Svaki „recikler“ će moći da učestvuje u sakupljanju bodova preko aplikacije „Reciklomat“ koja se može skinuti skeniranjem QR koda na reciklomatu ili ulaskom na Google Play Store. Aplikacija je besplatna, a preko nje mogu, pored sakupljanja bodova, da se vide i lokacije svih reciklomata, kao i kolika je njihova popunjenost.

U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata – SRDA

Reciklomat u Aranđelovcu

reciklomat arandjelovac

Foto: Sekopak/Instagram

U Aranđelovcu je krajem prošle godine raznim aktivnostima godine simbolično obeleženo 50.000 ubačenih ambalažnih jedinica u reciklomat koji je postavljen na leto na Trgu venaca slobode.

Reciklomat, veličine trafike, ima dva otvora. U jednom se ubacuje PET boce, limenke i Tetra Pak ambalaža, a u drugom staklo. Na displeju može da se pročita koliko je jedinica ambalažnog otpada sakupljeno.

Aranđelovac je takođe dobio prošle godine i 4 manja uređaja koji u zamenu za ambalažu obezbeđuje hranu za napuštene životinje. Slična 2 uređaja su postavljena na beogradskoj opštini Stari grad.

Reciklomat u Nišu

Prvi reciklomat, pametna mašina za odvajanje i sortiranje ambalažnog otpada, koja je postavljena na niškom Keju u 2022. u neposrednoj blizini Oficirskog doma ispunila je postavljeni cilj na leto prošle godine približavanjem cifri od 100.000 konzervi, plastike ili flašica, odnosno ambalaže od pića koja može da se reciklira.

Postavljanje reciklomata ima cilj da kroz eko izazov motiviše mlade da recikliraju otpad koji ostavljaju iza sebe. Nišlijama je za uspeh u reciklaži obećan koncert Mladi reciklažom obezbedili koncert za Nišlije – SRDA

Reciklomati u Kragujevcu

Prve reciklomate dobili su Kragujevčani 2020. godine na 5 lokacija u okviru projekta “Reciklažom do vožnje”. U pametne mašine ubacuju PET boce, limenke, staklenu i Tetra Pak ambalažu.

Za sada završeno sa reciklomatima u Beogradu

reciklomat

Operater ambalažnog otpada Sekopak je saopštio da je projekat “Reciklomat” u Beogradu završen u decembru 2023. godine, a sva iskustva koja su stečena biće sastavni deo predloga Sekopaka ka Ministarstvu zaštite životne sredine, u sklopu procesa unapređenja sistema za primarnu selekciju ambalažnog otpada i najavljenih izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnim otpadu.

Projekat u Beogradu trajao je dve i po godine, a reciklomati su na nekim lokacijama pražnjeni i više puta na dan.

Bilo je potrebno vreme da se građani naviknu na ovaj način odlaganja ambalažnog otpada. Kako navode u Sekopaku, u početku su u reciklomatima zaticali razne predmete, od kesa, voća, patika, do drške od metle.

Sekopak nije vlasnik mašina, tako da njihovo buduće korišćenje ne zavisi od ovog operatera, sapštio je Sekopak.

Građani su za dve i po godine u reciklomate u Beogradu ubacili 8,5 miliona ambalažnih jedinica.

Podsećamo, prvo se sredinom prošle godine broj reciklomata u Beogradu smanjio sa 25 na 10 jer se promenio operater naplate javnog gradskog prevoza čime je građanima onemogućena dopuna kartice za prevoz. Ostale su im 2 pogodnosti od ranije – dopuna za Globaltel mobilnu telefoniju i donaciju u humanitarne svrhe. Sada su i te mogućnosti prestale da važe, odnosno reciklomati nisu u funkciji.

Reciklomati u Beogradu su primali četiri vrste ambalažnog otpada – PET boce, limenke, staklenu i Tetra Pak ambalažu.

Ove mašine je razvila firma Suprabit, a tu priču možete pogledati u tekstu Vreme za reciklomate tek dolazi – Domaće mašine za sakupljanje ambalažnog otpada u Beogradu – SRDA

Prese za limenke u Beogradu

Pametne prese za limenke su postavljene na 10 lokacija u Beogradu u IDEA radnjama.

Pametna presa je mobilan i efikasan uređaj koji smanjuje zapremnu otpada za 90% u odnosu na početno stanje. Ona je inovativno rešenje domaće start up kompanije “Solagro” koje na praktičan i efikasan način priprema limenke za reciklažu.

Aplikaciji možete pristupiti putem web sajta Solagro. Pre svakog ubacivanja limenke u presu za reciklažu skenirate QR kod i na osnovu toga sakupljate poene koji donose popuste na odabrane proizvode.

Pametne mašine u Zrenjaninupametno recikliraj_automati

Zrenjanina mogu da učestvuju u reciklaži odlaganjem ambalažnog otpada u automate koji su postavljeni na 12 lokacija u okviru projekta “Pametno recikliraj”.

Pametni uređaji za odlaganje ambalaže postavljeni su u reciklažnim kioscima, u marketima “Idea” i “Roda”, i na Tehničkom fakultetu.

Postoji 2 vrste uređaja. U njih se mogu odlagati limenke, PET boce, staklena i Tetra Pak ambalaža.

Građani koji žele da ostvare popuste i poklone partnera u raznovrsnim akcijama u narednom periodu, treba da aktiviraju nalog na Solagro web aplikaciji. Svakim odlaganjem ambalaže, sakupljaju se bodovi kojim se ostvaruje popust za kupovinu u “Idea” i “Roda” prodajnim objektima.

Kako u Zrenjaninu pametno recikliraju uz nagrade – Automati dostupni na 12 lokacija – SRDA

Aparati za reciklažu u Lidl radnjama

reciklomat lidl

Lidl je postavio aparate za sakupljanje ambalaže u 5 prodavnica. Prvo su postavljeni u 2 prodavnice u Novom Sadu i u jednoj prodavnici u Nišu u septembru 2022, a godinu dana kasnije su postavljeni na 2 lokacije u Beogradu.

Potrošači u Lidlu mogu da odlažu PET boce i limenke od alkoholnog i bezalkoholnog pića kupljene u Lidl prodavnicama. Kada ubace svu ambalažu, mogu da biraju da li žele da preuzmu vaučer za umanjenje računa na kasi ili žele da doniraju fondaciji “Budi human”. Za svaku vraćenu ambalažu povrat je 5 dinara.

Automati za sakupljanje PET boca i limenki postavljeni u dve prodavnice “Lidl” u Beogradu – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300