Automati za sakupljanje PET boca i limenki postavljeni u dve prodavnice “Lidl” u Beogradu

Dobro se reciklažom vraća Lidl Beograd
Dobro se reciklažom vraća Lidl Beograd

Foto: Lidl

Do sada su potrošači u sklopu pilot projekta “Dobro se reciklažom vraća”, imali priliku da u Novom Sadu i Nišu za svaku vraćenu Lidl PET i ALU ambalažu doniraju po 5 dinara fondaciji “Budi human”, a od sada će imati mogućnost i da sebi obezbede vaučer koji im donosi umanjenje računa u iznosu od 5 dinara za svaku vraćenu ambalažu.

Dodatno, postavljena su i još 2 nova aparata za reciklažu u prodavnicama kompanije “Lidl” u Beogradu.

Osim potrošača u Novom Sadu i Nišu, sada će i Beograđani imati mogućnost da recikliraju na Vidikovcu u ulici Kneza Višeslava 61V i u Borči, na adresi Bratstva i jedinstva 2D.

Projekat “Dobro se reciklažom vraća” još nije primenjen na sve “Lidl” prodavnice u Srbiji, ali pilot faza u kojoj se projekat nalazi pokazala da je korišćenje iskustva i rešenja iz Nemačke i drugih zemalja Evropske unije u velikoj meri može doprineti bržem i efikasnijem uvođenju modela cirkularne ekonomije i na tržište Srbije. Naši sugrađani takođe imaju inicijativu za ekološkim akcijama, uzimaju učešće u njima, a “Lidl” kroz svoje društveno odgovorno poslovanje, kao pouzdan partner u kupovini, je tu da ih na ovom putu podrži.

– Kao kompanija koja brine o potrebama svojih potrošača i aktivno ih stimuliše da doprinesu očuvanju životne sredine, Lidl želi da i ovim projektom doprinese boljoj iskorišćenosti postojećih resursa, odnosno smanjenoj upotrebi novih sirovina. Posebno mi je drago da ovaj ekološki projekat ima i humanitaran karakter, tj. da potrošači prilikom reciklaže i dalje mogu birati da novac doniraju – kaže Dragan Čigoja, generalni direktor kompanije “Lidl Srbija”.

Kako se koriste aparati za reciklažu

Korišćenje aparata, koje će potrošači uočiti na ulazu u neku od pet prodavnica u kojima su postavljeni je veoma jednostavno – potrebno je da se u njih ubaci PET ambalaža zapremine od 0,2l do 3l ili limenke od alkoholnog i bezalkoholnog pića kupljene u “Lidl” prodavnicama, jednu po jednu.

Kada je ubačena sva ambalaža, potrebno je kliknuti na dugme na ekranu i izabrati da li želite da preuzmete vaučer ili da donirate. Na aparatu će vam izaći papir kao potvrda i zbir koliko novca će vašom reciklažom biti dodeljeno kao donacija ili će vam biti izdat vaučer za umanjenje računa u “Lidlu” koji je neophodno da sačuvate i predate na kasi.

Kako bi ambalaža bila prihvaćena, osim toga što mora da ima vidljivi bar kod, neophodno je da bude prazna i bez oštećenja. Ambalaže od kartona, stakla, mleka i nealuminijumske limenke neće biti prihvaćene.

Projekat “Dobro se reciklažom vraća” je nastao sa ciljem da se testira spremnost građana na ekološke izazove današnjice, a izrastao je iz Lidlove globalne strategije “REset Plastic”, koja nastoji da kroz različite inicijative uključi i edukuje potrošače.

Lidl prodavnice sa aparatima za reciklažu:

Beograd: Vidikovac, Kneza Višeslava 61V; Borča, Bratstva i jedinstva 2D,

Novi Sad: Bulevar Vojvode Stepe 2;  Temerinska 98A;

Niš: Vizantijski bulevar 47

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300