Automati za sakupljanje PET boca i limenki postavljeni u dve prodavnice “Lidl” u Beogradu

Dobro se reciklažom vraća Lidl Beograd
Dobro se reciklažom vraća Lidl Beograd

Foto: Lidl

Do sada su potrošači u sklopu pilot projekta “Dobro se reciklažom vraća”, imali priliku da u Novom Sadu i Nišu za svaku vraćenu Lidl PET i ALU ambalažu doniraju po 5 dinara fondaciji “Budi human”, a od sada će imati mogućnost i da sebi obezbede vaučer koji im donosi umanjenje računa u iznosu od 5 dinara za svaku vraćenu ambalažu.

Dodatno, postavljena su i još 2 nova aparata za reciklažu u prodavnicama kompanije “Lidl” u Beogradu.

Osim potrošača u Novom Sadu i Nišu, sada će i Beograđani imati mogućnost da recikliraju na Vidikovcu u ulici Kneza Višeslava 61V i u Borči, na adresi Bratstva i jedinstva 2D.

Projekat “Dobro se reciklažom vraća” još nije primenjen na sve “Lidl” prodavnice u Srbiji, ali pilot faza u kojoj se projekat nalazi pokazala da je korišćenje iskustva i rešenja iz Nemačke i drugih zemalja Evropske unije u velikoj meri može doprineti bržem i efikasnijem uvođenju modela cirkularne ekonomije i na tržište Srbije. Naši sugrađani takođe imaju inicijativu za ekološkim akcijama, uzimaju učešće u njima, a “Lidl” kroz svoje društveno odgovorno poslovanje, kao pouzdan partner u kupovini, je tu da ih na ovom putu podrži.

– Kao kompanija koja brine o potrebama svojih potrošača i aktivno ih stimuliše da doprinesu očuvanju životne sredine, Lidl želi da i ovim projektom doprinese boljoj iskorišćenosti postojećih resursa, odnosno smanjenoj upotrebi novih sirovina. Posebno mi je drago da ovaj ekološki projekat ima i humanitaran karakter, tj. da potrošači prilikom reciklaže i dalje mogu birati da novac doniraju – kaže Dragan Čigoja, generalni direktor kompanije “Lidl Srbija”.

Kako se koriste aparati za reciklažu

Korišćenje aparata, koje će potrošači uočiti na ulazu u neku od pet prodavnica u kojima su postavljeni je veoma jednostavno – potrebno je da se u njih ubaci PET ambalaža zapremine od 0,2l do 3l ili limenke od alkoholnog i bezalkoholnog pića kupljene u “Lidl” prodavnicama, jednu po jednu.

Kada je ubačena sva ambalaža, potrebno je kliknuti na dugme na ekranu i izabrati da li želite da preuzmete vaučer ili da donirate. Na aparatu će vam izaći papir kao potvrda i zbir koliko novca će vašom reciklažom biti dodeljeno kao donacija ili će vam biti izdat vaučer za umanjenje računa u “Lidlu” koji je neophodno da sačuvate i predate na kasi.

Kako bi ambalaža bila prihvaćena, osim toga što mora da ima vidljivi bar kod, neophodno je da bude prazna i bez oštećenja. Ambalaže od kartona, stakla, mleka i nealuminijumske limenke neće biti prihvaćene.

Projekat “Dobro se reciklažom vraća” je nastao sa ciljem da se testira spremnost građana na ekološke izazove današnjice, a izrastao je iz Lidlove globalne strategije “REset Plastic”, koja nastoji da kroz različite inicijative uključi i edukuje potrošače.

Lidl prodavnice sa aparatima za reciklažu:

Beograd: Vidikovac, Kneza Višeslava 61V; Borča, Bratstva i jedinstva 2D,

Novi Sad: Bulevar Vojvode Stepe 2;  Temerinska 98A;

Niš: Vizantijski bulevar 47

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje