“Sekopak” poslao na reciklažu više od 100.000 t ambalažnog otpada – Očekuje se regulatorno telo za kontrolu operatera i registar ambalaže

reciklaza limenke
reciklaza limenke 2

Prema Izveštaju o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u 2022. godini, koji je nedavno objavila Agencija za zaštitu životne sredine, ukupna količina ambalaže stavljene na tržište Srbije iznosi 401.229 tona.

Količina 256.125 tona ponovno iskorišćenog ambalažnog otpada prijavljena je od operatera. Od ove količine na reciklažu je predato 243.909 tona ambalažnog otpada. Na osnovu ovih podataka može se videti da su opšti nacionalni ciljevi za Republiku Srbiju u 2022. godini ispunjeni, za ponovno iskorišćenje otpada u vrednosti od 64% i za reciklažu otpada u vrednosti od 61%.

Operater ambalažnog otpada “Sekopak” i prošle godine istakao se najvećim količinama ponovo iskorišćenog i recikliranog ambalažnog otada.

Količina ponovno iskorišćenog ambalažnog otpada za “Sekopak” iznosi 110.716 t odnosno recikliranog ambalažnog otpada 102.182 t. Pitali smo kompaniju “Sekopak” za utiske o postignutim rezultatima u 2022. godini?

– “Sekopak” je osmu godinu zaredom zadržao lidersku poziciju sa najvećim količinama ponovo iskorišćenog i recikliranog ambalažnog optada. Velika je odgovornost biti na ovoj poziciji i iznova unapređivati sve aspekte poslovanja kako bismo je zadržali. Sa druge strane, ponosni smo na to što su nam najveće kompanije ukazale poverenje i što zajedno sa njima rastemo i širimo svest građana o reciklaži i ispunjavamo zakonske ciljeve koje je propisala država – kaže za portal SRDA generalna direktorka kompanije “Sekopak” Violeta Belanović.

Violeta Belanovic

Violeta Belanović – foto: lična arhiva

“Sekopak” je ispunio nacionalni cilj od 63,6% za ponovno iskorišćenje i 58,7% za reciklažu ambalažnog otpada. Kada je reč o specifičnim ciljevima najveći uspehe je “Sekopak” postigao za papir i karton (99,3%), kao i za metal (84,6%).

Kada je reč o 2023. godini za koju se izveštaj očekuje naredne godine, direktorka “Sekopaka” kaže da su ove godine radili dosta na edukaciji građana, da su realizovali uspešne projekte i postavljali infrastrukturu za odvajanje ambalažnog otpada u gradovima širom Srbije.

– Veliki fokus bio je na sakupljanju staklene ambalaže iz primarne selekcije. Postavili smo 1.600 zvona za staklenu amblažu i obišli devet gradova u Srbiji kroz kampanju “Sekopak” karavan. Ideja “Sekopak” karavana bila je da uspostavimo direktan kontakt sa građanima, ispitamo njihove navike i motivišemo ih da se uključe u primarnu selekciju. Dosta smo radili sa decom jer verujemo da su oni naši saveznici u sprovođenju pozitivnih ekoloških promena u društvu – navodi Belanović i dodaje:

– Tokom cele godine obilazili smo naše saradnike – javno komunalna preduzeća, sakupljače, reciklere i klijente. Svesni smo da smo važna spona između privrede, reciklera i države i pomažemo svim akterima da bolje shvate izazove u svakoj od industrija kako bismo zajednički našli najbolje rešenje za unapređenje sistema. Zbog svega navedenog verujem da ćemo i ove godine uspešno ostvariti propisane ciljeve i zadržati lidersku poziciju među operaterima upravljanja ambalažnim otpadom.

Izvestaj o ambalaznom otpadu 2022 operateri

Ukupna količina ponovo iskorišćenog i recikliranog ambalažnog otpada od operatera, Izvor: SEPA Izveštaj

Od 2024. novi ciljevi

Nedavnom izmenom Uredbe o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2020. do 2024. ciljevi za ponovno iskorišćenje i reciklažu komunalnog otpada određeni su po prvi put. Takođe, izmenjeni su nacionalni ciljevi za ponovno iskorišćenje i reciklažu za 2024. godinu.

Opšti ciljevi za 2024. za ponovno iskorišćenje povećani su za 2% odnosno sa 65 na 67% u novoj Uredbi, i za isti procenat su smanjeni opšti ciljevi za reciklažu sa 60 na 58%.

Specifični ciljevi za reciklažu papira i kartona su ostali na nivou 70%, plastika je smanjena sa 42 na 40%, staklo je isto na 48%, metal je smanjen sa 49 na 45%, drvo je ostalo na 24%.

otpad_papir i karton

Pitali smo sagovornicu da li će i na koji način izmene za narednu godinu uticati na poslovanje “Sekopaka”? 

– Naredna godina biće izazovna za sve operatere, moramo više raditi na unapređenju primarne selekcije kroz saradnju sa javno komunalnim preduzećima. “Sekopak” već sarađuje sa više od 30 javno komunalnih preduzeća i sa njima ćemo produbiti saradnju postavkom dodatne infrastrukture za odlaganje ambalažnog otpada. Težimo da proširimo našu mrežu saradnika i radujemo se što ćemo pomoći gradovima koji još nisu imali dodira sa primarnom selekcijom da uspostave efikasan sistem za upravljanje ambalažnim otpadom.

Regulatorno telo za kontrolu operatera i registar ambalaže

– Nova Uredba je pokazala da smo sve vreme bili na pravom putu, tako da ćemo nastaviti da unapređujemo primarnu selekciju u gradovima širom Srbije. Svi operateri u budućnosti će morati mnogo više da se posvete unapređenje sistema sa fokusom na sakupljanje komunalnog ambalažnog otpada, odnosno na usku saradnju sa javno komunalnim preduzećima. Takođe, u narednom periodu biće formirano regulatorno telo za kontrolu operatera i registar ambalaže, što smatramo veoma važnim korakom za ceo sistem – najavljuje naša sagovornica.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300