U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata

Violeta-Belanovic-i-Mira-Radenovic-Bojic

Violeta Belanović i Mira Radenović Bojić (Foto: Sekopak)

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su da rade reciklomati u koje građani mogu odložiti PET flaše i limenke. Postavljanjem pametnih mašina građanima se pruža mogućnost da učestvuju u primarnoj selekciji otpada i daju svoj doprinos očuvanju životne sredine u Novom Sadu.

Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović Bojić prisustvovala je promociji projekta „Novi Sad pametno reciklira“ koji Grad Novi Sad realizuje u saradnji sa kompanijom „Sekopak“ iz Beograda i Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća“, u cilju unapređenja sistema primarne selekcije ambalažnog otpada i podizanja svesti građana o značaju zaštite životne sredine.

Mira Radenović Bojić je istakla da će kroz ovaj projekat građani moći na inovativan način da odlažu plastične flaše i aluminijumske limenke, a da je njegov cilj da se, pre svega, privuku mlađe generacije i motivišu da steknu ekološke navike i učestvuju u primarnoj selekciji.

– Ovo je način da pokažemo da i Srbija prati trendove iz industrije koji građanima pruža mogućnost da osim kontejnera za PET i zvona za staklenu ambalažu mogu ambalažu odlagati i u pametne mašine – reciklomate. Osim toga, svaki „recikler“ će moći da učestvuje u sakupljanju bodova preko aplikacije „Reciklomat“ koja se može skinuti skeniranjem QR koda na reciklomatu ili ulaskom na Google Play Store. Aplikacija je besplatna, a preko nje mogu, pored sakupljanja bodova, da se vide i lokacije svih reciklomata, kao i kolika je njihova popunjenost. Grad Novi Sad će svakog meseca animirati društveno odogovorne kompanije i gradske institucije da svoj doprinos projektu pokažu u vidu simboličnih poklona poput ulaznica za predstave, muzeje, izložbe, bazene i slično. Kako će nagrade varirati iz meseca u mesec najbolje je da se građani informišu na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine www.environovisad.rs – rekla je Radenović Bojić.

reciklomat novi sad

Reciklomat Novi Sad (Foto: Sekopak)

Violeta Belanović, generalna direktorka kompanije „Sekopak“, istakla je da ova kompanija kao operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom već trineast godina sarađuje sa gradom Novim Sadom, tokom kojih je realizovan veliki broj akcija, a da se danas postavljanjem reciklomata ova saradnja nadograđuje i dodala da je tokom osamnaest godina, koliko „Sekopak“ postoji, ova kompanija sakupila 940 hiljada tona ambalažnog otpada koji je poslat na reciklažu, a da su Novosađani tom procesu dali značajan doprinos. Takođe, objasnila je da će i „Sekopak“ učestvovati u nagrađivanju Novosađana i da se o nagradama oni mogu informisati putem veb sajta ove kompanije.

Jelena Subotina, volonter ispred „ Zelene stolice“, rekla je da volonteri danas pokrivaju svih pet lokacija u gradu na kojim su postavljeni recikolamti i da joj je drago što mogu kroz edukaciju da doprinesu podizanju ekološke svesti Novosađana.

Pet pametnih reciklomata raspoređeno je na centralnim gradskim lokacijama – na Beogradskom keju, kod nekadašnje prodavnice „Kej shop“, na Trgu slobode, kod „Apolo centra“, u Ulici Žarka Zrenjanina 2, ispred Skupštine Grada Novog Sada, u Kineskoj četvrti, kod „Fabrike“, na Bulevaru despota Stefana 5, kao i kod glavnog ulaza na kupalište „Štrand“.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300