Australija povećava porez na duvan i zabranjuje vejp

opusak
opusak

Australijska vlada će u sklopu napora da se suzbije puštenje u naredne četiri godine povećati porez na duvan za nekoliko milijardi dolara, a vejpovanje će biti zabranjeno.

Rekreativno vejpovanje (elektronske cigarete) biće zabranjeno, jer vlada nastoji da spreči sledeću generaciju da postane zavisna od nikotina, rekao je tamošnji ministar zdravlja Mark Batler, prenosi Beta.

Porez na duvan biće povećan za pet odsto godišnje počevši od septembra, rekao je on te će ukupno povećanje biti 3,3 milijarde australijskih dolara (2,2 milijarde američkih dolara) tokom četiri godine.

Prethodno je povećan porez na elektronske cigarete, a pojačane su i kontrole njihovog uvoza i pakovanja.

Vlada će sarađivati sa saveznim državama kako bi zaustavila prodaju elektronskih cigareta u maloprodajama i olakšala dobijanje recepta za terapeutsku upotrebu.

Da bi suzbila rastuće crno tržište, vlada će pojačati kontrolu proizvodnje vejpova, uključujući ograničavanje ukusa i boja.

Zahtevaće da pakovanje bude nalik farmaceutskom, da se smanji maksimalan broj uvlačenja i nivo nikotina, kao i da se zabrani jednokratna elektronska cigareta.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300