Završena revitalizacija bloka B u TENT-u

termoelektrana
termoelektrana

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da je završena revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani “Nikola Tesla B” u Obrenovcu i da je jutros pušten u probni rad.

Taj blok, kako je u saopštenju navedeno, sada ima snagu 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost.

Vrednost te investicije je 90 mil EUR, a najveći udeo od 70 mil EUR ima remont kotlovskog postrojenja, a 70% tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme.

– Revitalizacija bloka B1 završena je na vreme i time je dodatno obezbeđena energetska sigurnost države – rekao je vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić.

Dodao je da je u blok ugrađeno 4.000 tona novog čelika, 3.000 tona građevinskog materijala, a urađeno je više od 55.000 zavarivanja.

Osim povećanja snage, radnog veka i energetske efikasnosti, ova revitalizacija, kako je navedeno, unaprediće i zašititu zaštite životne sredine. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Ekološki projekti, kako je navedeno, intenzivno se rade, napreduje gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A, a započet je i projekat gradnje takvog postrojenja i u TENT B.

Cilj je da se u najvećoj fabrici struje na Balkanu, gde se proizvodi više od polovine električne energije realizuju svi projekti za zaštitu životne sredine i da do 2027. godine sve termoelektrane EPS-a budu u potpunoj usaglašenosti s Direktivom o industrijskim emisijama.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300