Zabluda je da Srbija nema radioaktivni otpad

Opasan otpad u prirodi
opasan_otpad

Zabluda je da u Srbiji nema radioaktivnog otpada, jer nemamo nuklearnu elektranu, ocenio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Radmilo Pešić i naglasio da imamo nuklearni otpad iz medicinskih ustanova, industrije i sa raznih drugih strana, koji je potrebno odložiti na pravi način. Prema njegovim rečima, imamo samo deponije za privremeno odlaganje radioaktivnog otpada, i to u okolini Beograda, u sredini koja je gusto naseljena i nije najadekvatnija za tu svrhu.

Odnos prema otpadu odraz je materijalnog i duhovnog siromaštva, ali i efikasnosti inspekcijskog rada, pravosuđa i sistematičnosti kažnjavanja, kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Radmilo Pešić i upozorio na probleme postupanja sa opasnim radioaktivnim otpadom, ali i industrijskim i komunalnim otpadom.

Proteklih nedelja agencija FoNet je objavila fotografije i video zapise na kojima se vide velike količine komunalnog otpada na ulicama, u parkovima, u stambenim blokovima i omiljenim beogradskim izletištima.

Slikani su i snimljeni prepuni otvoreni kontejneri, đubre u prolazima između zgrada, u blizini dečijih igrališta, pomor ribe u Dunavcu u Višnjičkoj banji, kao i trenutak kada je labudica legla na jaja u gnezdu napravljenom od smeća.

otpad u gradu

– Brojni su razlozi zašto je komunalni otpad tako vidljiv, ali on nije ni najveći, ni najopasniji problem, smatra Pešić i podseća da su zagađeni i voda i vazduh.

Postoje problemi sa svim vrstama otpada, ali je komunalni najuočljiviji, napomenuo je on i predočio da su problemi postupanja sa otpadom samo vrh ledenog brega.

Zajedno sa nedisciplinom i nesankcionisanjem lošeg ponašanja, postoje i sistemske manjkavosti u ovoj oblasti, ukazao je on i posebno apostrofirao problematično postupanje sa industrijskim otpadom iz energetike, rudarstva i hemijske industrije.

Opasan otpad

Kada je reč o opasnom otpadu, kako je upozorio, nemamo nijedno postrojenje za trajnu eliminaciju opasnog otpada, kao što nemamo nijednu deponiju za trajno odlaganje radioaktivnog otpada.

– Zabluda je da u Srbiji nema radioaktivnog otpada, jer nemamo nuklearnu elektranu. Imamo nuklearni otpad iz medicinskih ustanova, industrije i sa raznih drugih strana, koji je potrebno odložiti na pravi način. Imamo samo deponije za privremeno odlaganje radioaktivnog otpada, i to u okolini Beograda, u sredini koja je gusto naseljena i nije najadekvatnija za tu svrhu – naveo je Pešić.

Ukazao je i na akutni problem mešanja komunalnog i medicinskog otpada, koji je postao još vidljiviji tokom pandemije, a za primer je uzeo običnu masku koja je svojevrstan simbol kovid krize.

– Kada se maska iskoristi i dođe vreme da se baci, obično završava u komunalnom otpadu, iako ona spada u medicinski otpad  – predočio je Pešić.

Zato je, prema njegovom viđenju, postupanje sa otpadom i pitanje javnog zdravlja, a ne samo ekonomije, zaposlenosti ili razvoja.

opsan otpad u prirodi

Osvrćući se na zagađenje voda, Pešić je objasnio da nedostatak kanalizacije nije jedino što ugrožava reke i izaziva pomor ribe, već je to i bacanje komunalnog otpada u vodotokove.

Smatra da je rešavanje pitanja prečišćavanja voda u velikim gradovima jedno od najznačajnijih u ovom trenutku i precizira da problem nisu samo kanalizacione vode iz stanova, već i industrije ili medicinskih ustanova.

Na pitanje da li se građani već navikavaju na život okruženi smećem i zašto na to pristaju, Pešić je odgovorio da iza svega obično stoji siromaštvo, duhovno ili materijalno, ali da u oba slučaja važnu ulogu igra to kako se odnosimo prema smeću.

Siromaštvo je generator lošeg postupanja, ali se ono pojačava usled lošeg postupanja sa otpadom, obrazložio je i protumačio da se radi o povezanosti u kojoj je ponekad teško utvrditi šta je uzrok, a šta posledica.

– Tu je i država. Lokalne zajednice se u poslednje vreme relativno brzo odazivaju na pozive građana da očiste nelegalne deponije, ali je to gašenje požara – ocenio je Pešić.

Prema njegovom stravu, mora se delovati proaktivno i preventivno, sa mnogo više inspekcijskog rada, uz efikasnije pravosuđe i sistematičnost kažnjavanja.

Pešić smatra da je upravo sistematičnost sankcionisanja ono što nedostaje u problematici komunalnog otpada, ali ističe da postoje i lokalne zajednice u kojima je mnogo učinjeno na eliminaciji komunalnog otpada, i u njima se, po pravilu, beleži opšti ekonomski napredak.

Kako je ilustrovao, postavljeni su kontejneri, koji se redovno prazne, postoji i deponija koja se solidno održava, kao što je to, recimo, sa opštinom Sopot, neposredno uz Kosmaj.

Budući da je reč o popularnom izletištu, očigledno je ekonomski interes taj koji tera lokalnu zajednicu da se ponaša u skladu sa principima održivog razvoja i čuva sredinu, jer to donosi profit, radna mesta i povećava kvalitet života, zaključio je Pešić.

Izvor: Fonet

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300