Vujović: Zamena kotlova u kragujevačkoj toplani poboljšaće kvalitet vazduha

kotlovi_kragujevac
kotlovi_kragujevac_22

Foto: kragujevac.rs

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović danas je posetila kragujevačku toplanu “Energetika”, gde je u toku montaža novih kotlova koji će zameniti 50 godina stare kotlove na ugalj, ističući da će ta zamena poboljšati kvalitet vazduha u gradu.

– U kragujevačkoj toplani se postavlja pet novih kotlova renomiranih proizvođača. Kada budu pušteni u rad, emisija ugljen-dioksida u ovom gradu će biti smanjena za 70 odsto, a sumpor-dioksid i čvrste čestice će biti eliminisane – kazala je Vujović, saopštilo je Ministarstvo.

Dodala je da posle postavljanja kotlova sledi probni rad kako bi u sledećoj grejnoj sezoni građani Кragujevca imali bolji kvalitet vazduha.

Prema njenim rečima, posle zamene kotlova neće više biti deponovanja pepela, a u drugoj fazi projekta je planirana sanacija postojećeg pepelišta u kompleksu “Energetike”, gde je po procenama 40.000 tona pepela.

– Konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj, uz čiju podršku realizujemo ovaj projekat, završili su studiju kako da se najbolje iskoristi postojeći pepeo, da bi u skladu sa principima cirkularne ekonomije dobio drugu upotrebnu vrednost. Kada se odluči kako će se koristiti pepeo, krećemo u izbor izvođača i zatvaranje deponije – istakla je Vujović.

kotlovi_kragujevac

Foto: kragujevac.rs

Podsetila je da ovo nije jedini projekat Ministarstva zaštite životne sredine u Kragujevcu, jer je zamenjen kotao u osnovnoj školi, a taj grad učestvuje i na drugim konkursima Ministarstva, pre svega za zamenu individualnih ložišta i pošumljavanje.

Vujović je naglasila da je bolji kvalitet vazduha jedan od prioriteta ministarstva na čijem je čelu.

– Zbog toga i ulažemo u ovakve projekte. Širom Srbije menjamo kotlarnice kako bi bile efikasnije i koristile ekološki prihvatljivije energente – izjavila je ministarka.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300