Vujović: Zamena kotlova u kragujevačkoj toplani poboljšaće kvalitet vazduha

kotlovi_kragujevac
kotlovi_kragujevac_22

Foto: kragujevac.rs

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović danas je posetila kragujevačku toplanu “Energetika”, gde je u toku montaža novih kotlova koji će zameniti 50 godina stare kotlove na ugalj, ističući da će ta zamena poboljšati kvalitet vazduha u gradu.

– U kragujevačkoj toplani se postavlja pet novih kotlova renomiranih proizvođača. Kada budu pušteni u rad, emisija ugljen-dioksida u ovom gradu će biti smanjena za 70 odsto, a sumpor-dioksid i čvrste čestice će biti eliminisane – kazala je Vujović, saopštilo je Ministarstvo.

Dodala je da posle postavljanja kotlova sledi probni rad kako bi u sledećoj grejnoj sezoni građani Кragujevca imali bolji kvalitet vazduha.

Prema njenim rečima, posle zamene kotlova neće više biti deponovanja pepela, a u drugoj fazi projekta je planirana sanacija postojećeg pepelišta u kompleksu “Energetike”, gde je po procenama 40.000 tona pepela.

– Konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj, uz čiju podršku realizujemo ovaj projekat, završili su studiju kako da se najbolje iskoristi postojeći pepeo, da bi u skladu sa principima cirkularne ekonomije dobio drugu upotrebnu vrednost. Kada se odluči kako će se koristiti pepeo, krećemo u izbor izvođača i zatvaranje deponije – istakla je Vujović.

kotlovi_kragujevac

Foto: kragujevac.rs

Podsetila je da ovo nije jedini projekat Ministarstva zaštite životne sredine u Kragujevcu, jer je zamenjen kotao u osnovnoj školi, a taj grad učestvuje i na drugim konkursima Ministarstva, pre svega za zamenu individualnih ložišta i pošumljavanje.

Vujović je naglasila da je bolji kvalitet vazduha jedan od prioriteta ministarstva na čijem je čelu.

– Zbog toga i ulažemo u ovakve projekte. Širom Srbije menjamo kotlarnice kako bi bile efikasnije i koristile ekološki prihvatljivije energente – izjavila je ministarka.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje