Vrućine u Španiji, Portugaliji i Francuskoj, izmerena i 44 stepena

Zalazak sunca na plazi
pas_zalazak_sunca_plaza

Manje od mesec dana nakon prošlog toplotnog talasa, živa u termometru se u ponedeljak opet popela na neuobičajeno visoki nivo na Pirinejskom poluostrvu, gde su izmerena i 43 Celzijusova stepena, i na jugu Francuske. U Portugaliji izmerena 44 stepena.

Sve češća pojava toplotnih talasa direktna je posledica klimatskih promena, kažu naučnici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja gasova staklene bašte.

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 stepena, izmerena u Kandeledi, u centralnom delu, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centralnom delu, poput Sevilje i Badajoza, izmerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplotni talas, drugi u mesec dana nakon onoga sredinom juna, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gde visoke temperature leti nisu retkost, rekao je u ponedeljak Ruben del Kampo, portparol Aemeta.

Toplotni talas je počeo u nedelju i mogao bi da “potraje devet do deset dana, pa bi tako mogao da bude treći najduži toplotni talas u Španiji od 1975. godine”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promene su uzrok češćih i jačih toplotnih talasa”, dodao je Del Kampo, podsetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao da saopšti da li će biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabeležen u Španiji (47,4 stepena izmerena u Montoru, blizu Kordobe, u avgustu 2021. godine).

U susednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura u ponedeljak bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolini Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u sredu.

Takva vrućina je ovih dana prouzrokovala požare u središtu zemlje.

Toplotni talas je u ponedeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom delu francuske teritorije prelazile 30 Celzijevih stepeni, a od utorka bi mestimično mogle da dosegnu i 39.

Vrhunac ovog talasa najverojatnije će biti “između subote i utorka” 19. jula, dodaje Sebastijan Leas iz Meteo-Fransa, istakavši da je još rano da se ovaj fenomen uporedi sa smrtonosnom žegom kakva je bila u leto 2003.

U Velikoj Britaniji, gde se u ponedeljak i u utorak na jugozapadu očekuju 33 Celzijusova stepena, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedeljak tzv. narandžčasto upozorenje za “ekstremne vrućine” od nedelje, s temperaturama višim od 35 stepeni.

Izvor: N1, Hina

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje