Vrućine u Španiji, Portugaliji i Francuskoj, izmerena i 44 stepena

Zalazak sunca na plazi
pas_zalazak_sunca_plaza

Manje od mesec dana nakon prošlog toplotnog talasa, živa u termometru se u ponedeljak opet popela na neuobičajeno visoki nivo na Pirinejskom poluostrvu, gde su izmerena i 43 Celzijusova stepena, i na jugu Francuske. U Portugaliji izmerena 44 stepena.

Sve češća pojava toplotnih talasa direktna je posledica klimatskih promena, kažu naučnici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja gasova staklene bašte.

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 stepena, izmerena u Kandeledi, u centralnom delu, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centralnom delu, poput Sevilje i Badajoza, izmerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplotni talas, drugi u mesec dana nakon onoga sredinom juna, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gde visoke temperature leti nisu retkost, rekao je u ponedeljak Ruben del Kampo, portparol Aemeta.

Toplotni talas je počeo u nedelju i mogao bi da “potraje devet do deset dana, pa bi tako mogao da bude treći najduži toplotni talas u Španiji od 1975. godine”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promene su uzrok češćih i jačih toplotnih talasa”, dodao je Del Kampo, podsetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao da saopšti da li će biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabeležen u Španiji (47,4 stepena izmerena u Montoru, blizu Kordobe, u avgustu 2021. godine).

U susednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura u ponedeljak bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolini Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u sredu.

Takva vrućina je ovih dana prouzrokovala požare u središtu zemlje.

Toplotni talas je u ponedeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom delu francuske teritorije prelazile 30 Celzijevih stepeni, a od utorka bi mestimično mogle da dosegnu i 39.

Vrhunac ovog talasa najverojatnije će biti “između subote i utorka” 19. jula, dodaje Sebastijan Leas iz Meteo-Fransa, istakavši da je još rano da se ovaj fenomen uporedi sa smrtonosnom žegom kakva je bila u leto 2003.

U Velikoj Britaniji, gde se u ponedeljak i u utorak na jugozapadu očekuju 33 Celzijusova stepena, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedeljak tzv. narandžčasto upozorenje za “ekstremne vrućine” od nedelje, s temperaturama višim od 35 stepeni.

Izvor: N1, Hina

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300