Vožnja bicikla, razvrstavanje otpada, sadnja drveća – Kako Kina motiviše građane da smanje emisije ugljenika

smanjenje emisije ugljenika
Vožnja bicikla, razvrstavanje otpada, sadnja drveća – Kako Kina motiviše građane da smanje emisije ugljenika

Severoistočna kineska provincija Liaoning pronašla je nov način da podstakne svoje stanovnike da koriste javni prevoz, razvrstavaju kućnog otpada i sade drveće dodeljujući im bodove za osvajanje nagrade, prenosi Beta.

Liaoning je nedavno pokrenuo platformu za podsticanje ponašanja koje može da smanji emisije ugljenika usred napora Kine da ostvari zacrtane ciljeve vezano za maksimum ugljenika i ugljeničnu neutralnost, objavila je agencija Sinhua.

Tako, na primer, dva boda može da se dobije za jednominutnu vožnju biciklom, a svaki dan može da se zaradi najviše 160 poena.

Sakupljeni poeni se mogu zameniti za robu, usluge ili kupone za popust koji se nude na platformi, rekao je Čen Jongmin, šef Kineske berze razmene emisija Liaoning koja upravlja platformom, dodajući da će se u ponudi za osvojene kupone naći više dnevnih potrepština kao što su peškiri i pribor za jelo.

Platforma može pomoći lokalnim vlastima da motiviše javnost da učestvuje u kampanji za smanjenje emisija, rekao je Džang Čeniu, zamenik direktora Biroa za ekologiju i životnu sredinu grada Šenjang, Liaoning.

Kina je najavila da će dostići vrhunac emisija ugljen-dioksida pre 2030. godine i postići neutralnost ugljen-dioksida pre 2060. Idući napred na putu zelenog razvoja, uložila je sve napore da ispuni svoja obećanja.

U 2021. godini kineska emisija ugljen-dioksida po jedinici BDP-a opala je za 34,4% u odnosu na 2012, navodi Sinhua.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama