Vladi Srbije predato 290.000 potpisa protiv otvaranja rudnika “Rio Tinto”

Kreni promeni
kreni_promeni_2

Foto: Kreni-promeni

Pokret “Kreni-promeni” zatražio je ukidanje Prostornog plana područja posebne namene za projekat “Jadar” o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji i uvođenje moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina. Predstavnici “Kreni-promeni” predali su Vladi Srbije 290.000 potpisa za peticiju pod nazivom “Rio Tinto, marš sa Drine”.

Na konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije, predstavnik pokreta Savo Manojlović je naveo da je Prostorni plan za projekat “Jadar” donet zbog kompanije “Rio Tinto” i da je pravni osnov za poslovanje te kompanije u Srbiji, prenosi Beta.

– Ako ne postoji ovaj Prostorni plan, ne postoji nikakva pravna obaveza Srbije da se “Rio Tinto” obešteti – rekao je Manojlović.

On je rekao da u Prostornom planu pronađeno dosta nepravilnosti poput toga da ne sadrži validirane podatke o životnom veku rudnika, da nije uradjena studija opravdanosti i da nema elaborata o prirodnim resursima.

Manojlović je istakao da eventualno ukidanje dozvola datih “Rio Tintu” za istraživanja u Srbiji, šta su pominjali predstavnici vlasti, neće uticati na tu kompaniju jer one svakako uskoro ističu, a istraživanja su završena.

Govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučić da bi trebalo staviti moratorijum na taj projekat na godinu dana, Manojlović je naveo da je to rečeno kako bi se smirila situacija pred predstojeće izbore.

– Vlada i Skupština imaju da na konkretan način sprovedu naše zahteve do 20. januara, u suprotnom krećemo u skupljanje 30.000 potpisa za narodnu inicijativu – istakao je on.

Naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu Dragana Đorđević podržala je inicijativu koju je predstavio Manojlović sa obrazloženjem da država dozvoljava aktivnosti štetne po životnu sredinu i uništava najkvalitetnije predele Srbije.

– Ministarstvo zaštite životne sredine dalo je prošlog leta dzovolu za izradu Studije uticaja na životnu sredinu, iako “Rio Sava” (ćerka firma kompanije “Rio Tinto”) nije ispunila sve zahteve, a tehnologija koja se planira opasna je po životnu sredinu – naglasila je ona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300