Vetropark u Kostolcu 2025. godine – Električna energija za 30.000 domaćinstava

vetropark
vetropark

U Vladi Srbije potpisan je sporazum kojim je zaokruženo finansiranje projekta izgradnje vetroparka “Kostolac” kapaciteta 66 MW, koji se finansira iz kredita nemačke KfW banke, Evropske unije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i sredstava “Elektroprivrede Srbije” a.d. (EPS), saopštio je EPS.

Vrednost projekta vetropark “Kostolac” je 144 miliona EUR. Evropska unija će obezbediti 30 miliona EUR bespovratno, 32,2 miliona EUR izdvaja EPS, dok je koncesioni zajam KfW 80 miliona EUR, a grant koji daje ta banka je 1,8 miliona EUR.

Vetropark “Kostolac” prvi je pilot projekat EPS-a u oblasti proizvodnje električne energije iz snage vetra. Njegovih 20 vetroturbina biće dovoljno da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava, a nalaziće se na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrana i kopova “Kostolac”.

Sporazum su potpisali v.d. generalnog direktora EPS Dušan Živković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i direktor kancelarije KfW Karsten Zandhof. Potpisivanju su prisustvovali ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasadorka SR Nemačke Anke Konrad.

– Očekujemo da vetropark “Kostolac” bude priključen na mrežu i počne da isporučuje zelenu energiju za naše građane u prvom kvartalu 2025. godine. U istom periodu trebalo bi da bude završena i EPS-ova solarna elektrana “Petka”, snage 9,75 MW. Sve tri nove elektrane u Kostolcu – TE “Kostolac B3”, Vetropark “Kostolac” i SE “Petka” deo su velikih ulaganja u energetski sistem koje planiramo u narednim godinama, a koje će biti završene u periodu pre “EXPO 2027” – navela je ministarka Đedović Handanović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300